Nieuws, Cultuur, Lokaal, Antwerpen, Verbreding, Jazz Middelheim -

Jazz Middelheim bereikt het saturatiepunt

Na de dag van de verbreding en de controverse, kregen een paar duizend ware liefhebbers op de laatste festivaldag, pure en authentieke jazz cadeau.

dinsdag 16 augustus 2011 12:20
Spread the love

De grote massa bleef thuis voor de wat moeilijke freejazz van Fred Van Hove, het Afrikaans ritme van Randy Weston en de experimentele bigbandjazz van Het Liberation Music Orchestra. Zo werd de 30ste editie van Jazz Middelheim uiteindelijk behoorlijk sereen en ingetogen afgesloten, met een bewust publiek dat onbevreesd van jazzmuziek wil genieten.

Record

Festivaldirecteur Bertrand Flamang uitte zich bijzonder opgetogen over deze jubileumeditie. “We mochten dit jaar afsluiten met 19.000 bezoekers, een absoluut record. Dit betekent meteen drie recordedities op rij: 17.000 in 2009 en 18.000 in 2010. Verder boekten we twee uitverkochte avonden: op vrijdag met Toots Thielemans en op zondag met Jamie Cullum. Maar daarmede hebben we wel het saturatiepunt bereikt. Meer volk kunnen we hier niet aan, willen we het comfort en de kwaliteit van het festival in de komende edities blijven waarborgen.”

Ketterij

Over de kritiek rond de verbreding zegt Bertrand Flamang: “Het aantrekken van een nieuw publiek, dat overigens probleemloos de weg vond naar Park den Brandt, toont aan dat jazz veel breder is dan sommige opiniemakers ons willen doen geloven. Net zoals het vijftig jaar geleden door de opiniemakers in de jazz bijna als ketterij werd omschreven om geen swing-jazz te programmeren, ervaren we nu van bepaalde opiniemakers het omgekeerde,” aldus Flamang. “Bovendien kunnen we door de opbrengsten van de publieksverruiming aan de harde kern kwalitatieve jazz blijven aanbieden en onze toegangsprijzen stabiel houden”.

Nagenieten

Wie nog wat van het festival wil nagenieten, kan dat ongestoord via de cultuursite van de VRT, waarop zowel een videoverslag als een getekend verslag door de ogen van kunstenaar Pieter Fannes, wordt aangeboden. Bovendien brengt Cobra.be, naar aanleiding van deze feesteditie, de meest memorabele momenten uit de geschiedenis van het festival samen op een tijdslijn. In dit virtuele museum kunnen surfers een duik nemen in het rijke verleden van het festival, aan de hand van beeldmateriaal uit het VRT-archief. Niet twijfelen: gewoon doen!

Praktisch:

www.cobra.be en www.klara.be.

 

 

 

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!