Intro maakt festivals voor iedereen toegankelijk
Stampmedia, Festival, Festivals, Toegankelijkheid, Intro vzw -

Intro maakt festivals voor iedereen toegankelijk

Met het project ‘Festivals voor Iedereen’ spoort Intro vzw organisatoren aan om hun evenement toegankelijk te maken. Het project ontstond op vraag van jonge festivalgangers met een handicap, in samenwerking met gebruikersorganisaties.

dinsdag 16 augustus 2011 16:55
Spread the love

“In 1999 stonden we voor het eerst op Dranouter“, vertelt coördinator Bart Parmentier. “Maar nu maken we meer dan 300 evenementen toegankelijk, niet alleen muziekfestivals, maar ook beurzen en diverse sportwedstrijden waaronder de Memorial Van Damme.”

Tal van voorzieningen

Intro verleent advies aan de organisatoren, maakt de toegankelijkheidsinspanningen bekend en biedt concrete diensten en materialen aan. “We voorzien speciale parkingplaatsen en stroom op campingplaatsen, zodat mensen hun rolstoel kunnen opladen of beademingsapparatuur aansluiten”, vertelt Parmentier. “Ook zorgen we voor liften, verzorgingsbedden en assistentie. We voorzien een brede ingang voor rolstoelgebruikers, want de normale, controleerbare doorgang is te smal. We brengen mensen met een visuele beperking naar de podia of leggen ringleidingen voor mensen met een hoorapparaat. Een elektromagnetisch signaal stuurt het geluid van het podium rechtstreeks naar het hoorapparaat en chaotische omgevingsgeluiden vallen weg. We maken verhogingen, waarop rolstoelgebruikers plaatsnemen voor een beter zicht op het podium. Omdat ze laag zitten, kijken ze anders vaak alleen maar op ruggen. Mensen krijgen ook aangepaste verzorging of hulp om hun tent op te zetten. Heel veel vrijwilligers zetten zich in, niet alleen als assistent, maar ook aan het infopunt op festivals. Daar kunnen personen met een verstandelijke handicap terecht met vragen.”

Positieve evolutie

Waar vroeger vooral doorgewinterde festivalgangers van de voorzieningen gebruik maakten, trekt de organisatie nu ook nieuwe mensen aan die de stap nog niet gezet hadden. “Veel mensen komen dankzij ons voor het eerst naar evenementen”, vertelt Parmentier. “Sommigen komen steeds terug en creëren zo een hechte band met vrijwilligers.” Ook het aantal toegankelijke evenementen vergroot: “Antwerpen heeft zelfs een toegankelijkheidsambtenaar, Hedwig Van Roost”, aldus Parmentier. “De stad bekostigt zelf de aanpassingen voor rolstoelgebruikers.”

Druk zomerprogramma

Deze zomer maakt Intro vzw nog tal van festivals toegankelijk, waaronder de Gentse Feesten, Pukkelpop en Sfinks. Heb je een handicap of zin om als vrijwilliger mee te helpen? Surf dan naar www.intro-events.be of lees alvast Het dagboek van Lennert als smaakmaker.

© 2011 – StampMedia – Ellen Kil

take down
the paywall
steun ons nu!