Ook geschoolde Gazanen zijn nu straatventer
Verslag, Nieuws, Afrika -

Ook geschoolde Gazanen zijn nu straatventer

Op doordeweekse ochtenden is het nog rustig op het strand van Gaza, maar de straatverkopers lopen hun zwembandjes en andere opblaasbare artikelen al aan te prijzen. Ook mannen die vroeger een vaste baan hadden, moeten met snuisterijen of etenswaren leuren om de kost te verdienen.

maandag 15 augustus 2011 15:49
Spread the love

De 28-jarige Mohammed Daowul heeft zijn opblaasbare strandspeelgoed uitgestald op een kar, getrokken door een paard. “Ik doe dit al tien jaar”, zegt hij. “Ik werkte als kleermaker in Gaza-stad toen we nog kleding konden exporteren naar Israël. Maar toen de grens dicht ging en de belegering begon, moest ik iets anders zoeken. Ik had al een paard, dus ik ben dit gaan doen.”

Moeilijk

“Het leven is moeilijk geworden”, zegt Daowul. “Nog maar een paar jaar geleden kochten ouders mijn spullen voor al hun kinderen. Nu kopen ze er nog maar eentje, voor allemaal samen. Ik verdien nog steeds vijftig shekels (11,5 euro) per dag, net als vroeger, maar nu is alles veel duurder geworden. Het is niet genoeg voor mijn vrouw en drie kinderen. Laat staan voor m’n paard.”

Sinds 2006 wordt Gaza belegerd door Israël, maar de grens is al tien jaar dicht. Bouwvakkers en andere arbeiders die in Israël werkten, moesten andere bronnen van inkomen zoeken.

In het gemeentepark van Gaza verkoopt Issa Ghoul (19) chips en chocolaatjes aan parkbezoekers. “Ik ben op mijn veertiende van school gegaan. Mijn vader overleed toen ik jong was, en niemand anders in mijn familie werkt. Mijn moeder is ziek, mijn zusje is ziek, wat kan ik anders doen dan hopen dat mensen iets van me kopen?”

Heel veel kinderen die nog jonger zijn dan Ghoul lopen zigzaggend tussen de auto’s door die staan te wachten voor het stoplicht. Ze verkopen kauwgom, chocolaatjes en pepermunt voor een euro. Allemaal worden ze ingeschakeld door hun familie om geld te verdienen.

Frontjes

Ook in het Jundipark, in het centrum van Gaza, is het een constante drukte met thee- en snackverkopers die iets willen verdienen aan de massa mensen die komt uitrusten in het park. Mohammed Awaida (15) verkoopt telefoonaccessoires, samen met zijn broertje. “We zijn hier net mee begonnen, sinds het begin van de ramadan. Wij komen ‘s ochtends en onze vader doet het ‘s avonds”, zegt Awaida. “Ik hou hiervan, het helpt mijn familie. De ramadan is duur en daarna hebben we nieuwe kleren nodig voor school.”

Ook de 38-jarige Abu Fares, voormalig bouwvakker, is fulltime straatventer geworden. Vanachter een tafeltje verkoopt hij koffie, thee en sigaretten, de hele dag door, samen met zijn zoon van tien. “We hebben tien mensen in de familie. Ik doe het al zeven jaar.”

Ondanks de ellende is hij zijn gevoel voor humor niet kwijt: “Ik hoef tenminste geen vergunning aan te vragen om hier te mogen verkopen. Dat zou waarschijnlijk wel moeten als we een vrij land waren.”

take down
the paywall
steun ons nu!