Foto: Flickr by modernsara
Nieuws, Wereld -

Verbeten conflict tussen telecomgigant en werknemers

WASHINGTON — Het conflict binnen Verizon, een van de grootste telecombedrijven van de Verenigde Staten, is nog niet opgelost. Maandag legden zo'n 45.000 werknemers hun werk neer omdat ze volgens hen 20.000 dollar (14.000 euro) moeten inleveren.

vrijdag 12 augustus 2011 16:20
Spread the love

“Als Verizon de managers zo veel kan betalen, dan kunnen ze ons ook wel een beetje beter behandelen”, zegt Michael Harris, voorzitter van een afdeling van de Communications Workers of America (CWA), een van de twee vakbonden die met Verizon onderhandelt.

Bonussen

Verizon wil in totaal een miljard dollar (700 miljoen euro) aan concessies van de werknemers, om het bedrijf te helpen “het hoofd boven water te houden”. Maar ondertussen heeft de vorige topman, Ivan Seidenberg, de laatste vier jaar wel 81 miljoen dollar (56 miljoen euro) naar huis mogen nemen. De hoogste vijf bestuurders samen kostten het bedrijf maar liefst 258 miljoen dollar (180 miljoen euro) in de laatste vijf jaar.

“Ze willen actieve en gepensioneerde werknemers dwingen duizenden dollars te betalen voor medische zorg, ze willen toeslagen bij ongevallen schrappen, snijden in betaald ziekteverlof, alle arbeidsbescherming afschaffen en het makkelijker maken om ons werk te verplaatsen naar leveranciers overzee, zoals India en de Filipijnen”, zegt het CWA in een persbericht.

Catastrofaal

Volgens het bedrijf zijn het noodzakelijke kostenbesparingen. “Het is geen geheim dat de vaste telefoonsector al tien jaar terugloopt in aantal klanten en winstgevendheid […] We staan nu op het punt dat we moeilijke beslissingen moeten maken”, schreef de topman, Lowell McAdam, afgelopen week in een brief. Volgens hem zou het “catastrofaal” zijn als er geen akkoord kwam.

Volgens de Wall Street Journal is dat niet waar. Het bedrijf heeft vorig jaar 10,2 miljard dollar (7 miljard euro) winst gemaakt en het netto inkomen in de eerste helft van dit jaar was 6,9 miljard dollar (5 miljard euro). Het is wel juist dat de inkomsten uit de vaste telefonie, waar wordt gestaakt, is afgenomen. Verizon Wireless, de grootste mobiele aanbieder van de Verenigde Staten, heeft daarentegen alleen al in het tweede kwartaal 2,2 miljoen nieuwe klanten gekregen, het dubbele van rivaal AT&T.

Het bedrijf heeft intussen duizenden tijdelijke krachten ingehuurd om het bedrijf te laten draaien, maar de stakingen in verschillende staten blijven doorgaan. Woensdag verbood een rechtbank de stakers om de ingang van het hoofdkwartier in Pittsburgh te blokkeren. Volgens Verizon hebben sommige actievoerders daarna nog auto’s vastgeketend om werknemers te beletten naar huis te gaan.

“We hebben het recht om het publiek te vertellen over de eisen van Verizon en we blijven erbij dat leden van de CWA het recht hebben om actie te voeren over het conflict”, aldus CWA-woordvoerder Candice Johnson.

take down
the paywall
steun ons nu!