(Foto: Noor Behram) three children surrounded by the debris of their former home after a drone attack
Nieuws, Wereld -

Pakistaanse fotograaf toont harde realiteit achter drone-oorlog

KARACHI — Met zijn expositie 'Gaming in Waziristan' toont een Pakistaanse fotograaf de keiharde realiteit van de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigjes op Noord-Waziristan. Uit een Engels rapport bleek woensdag dat daar in de afgelopen jaren honderden burgers bij zijn omgekomen, in tegenstelling tot wat Washington beweert.

vrijdag 12 augustus 2011 15:25
Spread the love

De expositie, die te zien was in Londen en nu naar de Verenigde Staten gaat, toont foto’s die fotograaf Noor Behram in de afgelopen drie jaar op 27 aanvalslocaties heeft gemaakt.

“Ik tel niet hoeveel Taliban er zijn gedood, ik tel hoeveel kinderen, vrouwen, onschuldige burgers zijn gedood”, zei de 39-jarige Behram in de Guardian. Behram komt zelf uit Noord-Waziristan, de regio waar de meeste aanvallen met Amerikaanse ‘drones’ worden gedaan. Dat zijn onbemande vliegtuigjes die worden ingezet tegen terroristen en, zo beweerden het Amerikaanse leger en de CIA tot op heden, zo precies zijn dat ze nog tot “geen enkele collaterale dode” hebben geleid.

Kinderen

Afgelopen woensdag bleek echter uit een rapport van het Engelse Bureau voor Onderzoeksjournalistiek (BIJ) dat er sinds 2004 meer dan 2200 mensen zijn omgekomen, waaronder enkele honderden burgers en op z’n minst 160 kinderen. Dat baseerde de BIJ op getuigenverslagen, mediaberichten, juridische rapporten en geheime regeringsdocumenten.

De Amerikaanse regering reageerde meteen op het rapport en kwam met een cijfer van 2050 doden, waarvan slechts 50 burgers.

Volgens Mirza Shahzad Akbar, een Pakistaanse mensenrechtenadvocaat die heeft geholpen bij de foto-expositie, is Behram op zestig aanvalslocaties geweest. Op bijna de helft daarvan kon hij foto’s maken. “Hij werd vaak tegengehouden als hij foto’s maakte of filmde”, aldus Akbar.

Videogame-oorlog

De advocaat hoopt dat de tentoonstelling mensen in het Westen bewust maakt van de kosten van de ‘videogame-oorlog’, zodat ze hun regering kritisch gaan bevragen over het geld dat hieraan wordt gespendeerd. “Een Hellfire-raket kost tussen de 70- en 100.000 dollar (50-70.000 euro) en voor elke aanval worden er een paar afgevuurd.”

Volgens het BIJ wordt er gemiddeld elke vier dagen een drone-aanval uitgevoerd, 42 ten tijde van president George Bush en nu, onder president Barack Obama, al bijna 265. De CIA heeft daarbij een eenzijdige interpretatie van het internationale recht, vindt Akbar. “Executiebevelen tekenen voor individuen, zonder een wet of rechtbank, gebaseerd op twijfelachtige inlichtingen op de grond, is niet alleen willekeurig, maar crimineel.”

take down
the paywall
steun ons nu!