Stemmen uit de gesloten centra: reactie van ACOD
Nieuws, Samenleving, België, ACOD, Gesloten centra - Guido Rasschaert - lezersreactie

Stemmen uit de gesloten centra: reactie van ACOD

Namens ACOD reageert Guido Rasschaert op het artikel over de gesloten centra van vorige week en neemt de verdediging van de personeelsleden op zich.

woensdag 10 augustus 2011 12:05
Spread the love

ACOD heeft kennis genomen van het artikel ‘ Stemmen uit de gesloten centra’ (door Neal Michiels, mediActivista !) dat op woensag 3 augustus op de site van DeWereldMorgen.be werd geplaatst.

We lezen ondermeer :

Bij de detentie..komt veel geweld te pas…

Er zijn zes gesloten centra in België waar jaarlijks ongeveer 7000 mensen opgesloten worden. Ze worden er psychologisch en fysiek mishandeld. We geven enkele voorbeelden uit de getuigenissen van Getting the Voice Out.

Gevangenen leven in onzekerheid en weten niet hoe lang ze zullen vastzitten en wanneer ze worden uitgewezen, dokters beantwoorden diverse gezondheidsklachten met slaappillen, bewakers leven zich regelmatig verbaal en fysiek uit tegen gevangenen, …

Deze gratuite uitlatingen van de auteur laten ten algemenen titel uitschijnen dat de personeelsleden zich regelmatig bezondigen aan laakbare praktijken.

ACOD die de collectieve belangen van de werknemers in de gesloten centra behartigt, spreekt met klem deze beweringen tegen. Het personeel werkt onder een grote sociale controle. De leidinggevenden kijken strikt toe op de strikte toepassing van de reglementering en treden onmiddellijk op bij onaangepast gedrag. In de opleidingen wordt ontzettend veel aandacht gegeven aan de menswaardige begeleiding. Het personeel wordt zo goed als mogelijk getraind in het omgaan met de moeilijke problematiek van opsluiting van mensen die geen misdaad hebben begaan.

NGO’s hebben frequent vrije toegang tot de centra en de bewoners, en
rapporteren over hun onderzoeken.

In een recent rapport van de NGO JRS Belgium , die zeer vele gesprekken met bewoners heeft gehad,staat:

Er worden weinig gevallen van belediging of verbaal misbruik vanwege het personeel gemeld.

In het dagelijks leven gebruiken de bewakers geen geweld; het schijnt wel dat er buitensporig geweld zou worden gebruikt wanneer de veiligheidsbeambten een agressieve gedetineerde moeten overmeesteren…

Hun bevindingen spreken dus de beschuldigingen tegen van de auteur van het artikel dat wij contesteren.
Deze NGO blijft bovendien ook zeer voorzichtig in conclusies want de moeilijke context (toestand van opsluiting, communicatieproblemen enz.) en de jarenlange ervaringen met sommige verhalen vraagt om een voorzichtigeomgang met getuigenissen.

De verdachtmakingen van de personeelsleden van de gesloten centra helpen niemand. Het personeel is niet blind voor de zwaar menselijke problematiek van opsluiting van mensen zonder geldige papieren.

Guido RASSCHAERT is Algemeen Secretaris ACOD
Federale Sector AMiO

take down
the paywall
steun ons nu!