© UZA
Lokaal, Antwerpen -

Rampenarts ruimt baan

Koen Monsieurs, eerder werkzaam als hoofd op de dienst spoedgevallen van het Universitair Ziekenhuis Gent, wordt vanaf 1 september het nieuwe diensthoofd van de dienst spoedgevallen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Luc Beaucourt ruimt dus baan en gaat zich exclusief toeleggen op zijn taken als coördinator externe hulpverlening.

woensdag 10 augustus 2011 12:11
Spread the love

Sinds 1998 was Koen Monsieurs werkzaam in het UZ Gent als specialist intensieve zorg en als kliniekhoofd op de dienst spoedgevallen. Zijn opleiding intensieve geneeskunde volgde hij aan de Universiteit Antwerpen waar hij ook doctoreerde. De opleiding urgentiegeneeskunde volgde hij aan de Universiteit Gent. Monsieurs keert met deze stap terug naar zijn ‘roots’. Hij zet zich zeer actief in voor het bevorderen van remanimatietechnieken en was tot vorig jaar voorzitter van de Belgische Reanimatieraad en secretaris van de Europese Reanimatieraad.

Defibrillatoren

Hij was ook pleitbezorger van het installeren van AED-toestellen op publieke plaatsen. Dit zijn automatische externe defibrillatoren waarmee iedereen een slachtoffer van een hartstilstand een schok kan toedienen om het hart terug op gang te krijgen. Monsieurs: “De spoedgeneeskunde, en zeker ook de reanimatie, is een discipline in volle ontwikkeling. Ik beschouw het als een grote eer om de dienst spoedgevallen van het UZA mee op het pad van die ontwikkeling te nemen en ga graag de uitdaging aan.”

Sumatra

Luc Beaucourt gaat echter nog niet op pensioen. Hij wordt exclusief ‘coördinator externe hulpverlening’ en gaat zich toeleggen op de spoedgeneeskunde bij rampen in binnen– en buitenland, preventieve hulpverlening bij bijvoorbeeld evenementen en crisishulp bij noodsituaties. Voor hulp in het buitenland werkt hij nauw samen met V-Med. Zijn eerste missie met V-Med dateert van 2009 toen hij de slachtoffers van de aardbeving op Sumatra ging helpen. In 2010 trok hij met het Vlaams medisch interventieteam naar Haïti, Chili en Pakistan.

Myanmar

Beaucourt heeft ook een hart voor Myanmar. Na de cycloon in 2008 trok hij naar dit geïsoleerde land voor medische hulp op moeilijk bereikbare plaatsen waar nog geen hulpteams waren geweest. Daarna startte hij structurele hulp op, organiseerde hij benefieten en hielp hij met de wederopbouw van scholen en vaccinatieprogramma’s in samenwerking met de faculteit geneeskunde van de Universiteit Antwerpen.

Passie voor rampen

Beaucourt: “Na meer dan 20 jaar als diensthoofd spoedgevallen, wil ik me tijdens de laatste jaren van mijn carrière intensief gaan toeleggen op mijn eerste passie: de spoedgeneeskunde bij rampen in binnen– en buitenland en het bieden van structurele hulp. Ik sta nu 24 op 24 uur klaar om te vertrekken. In Myanmar wil ik hulp blijven bieden aan de lokale bevolking, zowel op medisch vlak als op logistiek vlak.” Naast hulp bij rampen, zal Beaucourt ook geneeskundestudenten begeleiden tijdens hun stage in een ziekenhuis in Myanmar en Pakistan. Beaucourt blijft bovendien actief als provinciaal rampencoördinator en zal zijn activiteiten vanuit het UZA blijven verrichten waar hij ook nauw zal samenwerken met professor Werner Jacobs in het kader van de gerechtelijke geneeskunde.

take down
the paywall
steun ons nu!