Rob Riemen
Verslag, Nieuws -

Wilders en VB: “Leve vrije meningsuiting maar dan alleen voor onszelf”

De PVV van Geert Wilders, de kampioen van de vrije meningsuiting, legt politieke tegenstanders liefst zo snel mogelijk het zwijgen op. Deze keer heeft de partij van Wilders het gemunt op Rob Riemen, auteur van 'De eeuwige terugkeer van het fascisme'. De PVV eist dat de provincie Brabant de subsidies aan de denktank van Riemen stopzet.

dinsdag 9 augustus 2011 18:07
Spread the love

Rob Riemen is directeur van het Nexus Instituut in Tilburg. Dat is een onafhankelijke culturele denktank gevestigd aan de Universiteit van Tilburg. Nexus krijgt jaarlijks ongeveer 80.000 euro subsidie van de provincie, een fractie van het jaarbudget van 1 miljoen euro.

Volgens de PVV gebruikt Riemen een “grotendeels door de belastingbetaler gefinancierde organisatie voor een persoonlijke haatcampagne”. De partij van Wilders heeft het verder nog over “eenzijdige uitermate politiek getinte activiteiten”. De PVV stoort zich ook aan het feit dat Riemen een lezing geeft op het festival Lowlands.

Dat festival voerde vorig jaar al actie tegen de verhoging van het btw-tarief op concertkaartjes. En ook dit jaar neemt Lowlands geen blad voor de mond. “Het voorwoord van de festivalkrant bevat enkele verwerpelijke passages over de regering, de PVV-kiezers en Geert Wilders”, klinkt het zuur bij de PVV.  

Het was te verwachten dat de PVV ooit de pijlen zou richten op Riemen. Eind vorig jaar verscheen het boekje ‘De eeuwige terugkeer van het fascisme’ van zijn hand. Volgens Riemen is het geen historische onzin om Wilders fascistisch te noemen. Je moet immers niet vergelijken met waar het fascisme mee geëindigd is (WOII en de uitroeiing van de joden), maar met waar het begonnen is eind jaren ’20.

In een reactie in het Brabants Dagblad zegt Riemen: “De vrijheid van meningsuiting geldt alleen voor de PVV. Andere geluiden moet de mond worden gesnoerd. Geldkraan dicht, weg ermee.”

De PVV is niet de enige ‘kampioen van de vrije meningsuiting’ die altijd de eerste is om andere meningen het zwijgen op te leggen. Europees parlementslid Philip Claeys van het Vlaams Belang wil dat de Europese Commissie stappen onderneemt tegen DeWereldMorgen.be wegens de toespraak van Dominique Willaert, artistiek coördinator van Victoria Deluxe, die op deze site gepubliceerd werd.

Willaert maakte daarin de sarcastische opmerking: “Wanneer het in onze westerse wereld mogelijk is om de Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan Barack Obama, dan wordt het weldra mogelijk om diezelfde Nobelprijs voor de Vrede uit te reiken aan diegenen die bereid zijn om Georges Forrest, Etienne Davignon en Jean-Luc Dehaene te ontvoeren en een jaar lang op droog brood te zetten!”

Genoeg voor Philip Claeys om nog eens een amechtige poging te doen om wat aandacht te krijgen. Bij deze dan.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!