Winning van teerzand in Canada
Nieuws, Wereld, Economie, Milieu, Klimaatverandering, Canada, Teerzanden -

Teerzanden zijn vervuilend, aldus Canadees rapport

Een officieel rapport van het Canadese milieuagentschap noemt de teerzanden een groeiende bron van broeikasgassen. Dat is opmerkelijk, want de Canadese regering is wereldwijd aan een intensieve lobbycampagne bezig om olie uit teerzanden een schoner imago te geven.

dinsdag 9 augustus 2011 17:45
Spread the love

Canada heeft grote economische belangen bij de ontginning van de teerzanden en doet er alles aan om het imago van de industrie op te poetsen in het buitenland. Het voert onder meer in Europa en in de Verenigde Staten een intensieve lobbycampagne om te weerleggen dat de ontginning grootschalige vervuiling en uitstoot van broeikasgassen met zich meebrengt.

Het is dan ook des te opvallender dat het eigen milieuagentschap, Environment Canada, nu in een rapport zwart op wit stelt dat de teerzanden een groeiende bron van broeikasgassen zijn. Het agentschap berekende dat de CO2-uitstoot van de teerzanden zal verdrievoudigen van 33 miljoen ton in 20005 tot 92 miljoen ton in 2020.
Het agentschap stelt onomwonden dat daarmee uitstootbeperkingen in andere Canadese sectoren, zoals de elektriciteitsproductie, meer dan teniet gedaan worden.

Buitensporig

“Dit is de eerste keer dat we duidelijk zien hoeveel verschil er is tussen de sectoren”, zegt Simon Dyer van de denktank Pembina Institute in de krant Globe and Mail. “Het toont aan hoezeer de uitstoot van de teerzanden uit de pas loopt.”

De olie-industrie zelf stelt vragen bij de inhoud van het rapport. Ze maakt zich sterk dat technologische verbeteringen in het productieproces de groei van de uitstoot kunnen vertragen. Minister van Energie Ron Liepert wijst op het enorme economische belang voor Canada: “Je kan best eens kijken naar wat de Canadese economie op dit moment aandrijft”, zegt hij. “Als we de grondstoffen van West-Canada niet hadden, dan zaten we nu in hetzelfde schuitje als de VS.”

take down
the paywall
steun ons nu!