China leent miljarden dollars aan Ecuador
Nieuws, Wereld, Economie, China, Ecuador -

China leent miljarden dollars aan Ecuador

China heeft voor miljarden dollars leningen verstrekt aan Ecuador. "De enige wederdienst die verwacht wordt is olieleverantie, niet de afschuwelijke hervormingsmaatregelen die het IMF oplegt", zei de linkse president Rafael Correa in reactie op analisten die kritisch zijn over de hoogte van de leningen en de rente.

zondag 7 augustus 2011 12:47
Spread the love

Tijdens zijn eerste persconferentie voor buitenlandse correspondenten in tien maanden tijd, pareerde Correa kritiek op zijn beleid. “Sommige mensen vinden het bezwaarlijk dat we 52 procent van onze ruwe olie beloofd hebben aan China, als betaling voor de leningen. Maar in het verleden ging meer dan 75 procent van onze olie naar de Verenigde Staten. Daar kregen we niets voor terug, en toen klaagde er niemand”, zei hij.

De laatste lening van China, ter waarde van 2 miljard dollar, wordt uitgekeerd in twee tranches. De lening moet in acht jaar terugbetaald worden en de gemiddelde rente is 6,9 procent.

Hoeveel China in totaal aan Ecuador geleend heeft, is niet officieel bekend gemaakt. Volgens econoom Maria de La Paz Vela, gaat het om meer dan 7,2 miljard dollar, een bedrag dat overeenkomt met 11,7 procent van het bruto nationaal product.
Het laatste krediet “dekt het jaarlijkse investeringsprogramma voor 2011”, zei de minister van Financiën, Patricio Rivera. 

Geheimhouding

Over de geheimhouding die sinds 2009 heerst rond Chinese leningen aan Ecuador, wilde Rivera alleen zeggen dat China daarom heeft gevraagd, “omdat de leningen aan Ecuador onder gunstiger voorwaarden zijn verstrekt dan aan andere landen.” De Chinese regering zou de details daarover niet openbaar willen maken.

De Ecuadoriaanse economie zal naar verwachting dit jaar met 6 procent groeien en in 2012 met 4,2 procent, zei Correa.

take down
the paywall
steun ons nu!