Nieuws, Europa, Samenleving, Sociaal protest, Spanje, Hoge werkloosheid, Puerta del Sol, Politievakbond, Indignadosbeweging -

Indignados heroveren massaal de Puerta del Sol

Na de ontruiming van Puerta del Sol in Madrid kreeg de Spaanse politie de onmogelijke opdracht het plein af te grendelen. Dit leidde tot een uitputtingsslag met de actievoerders. De 2de grootste politievakbond is ontevreden en klaagt de bemoeienissen van de regering met het politiewerk aan. In dezelfde nota betuigt de vakbond ook zijn solidariteit met de ‘indignados’.

vrijdag 5 augustus 2011 11:20
Spread the love

Ontruiming van Puerta del Sol en Paseo del Prado

Nog voor zonsopgang viel de politie op dinsdag 2 augustus gelijktijdig de Puerta del Sol en de Paseo del Prado binnen. De actievoerders werden in hun slaap verrast en administratief aangehouden.

De reinigingsdienst van Madrid vernietigde de hele infrastructuur van de bezetters en laadde alles op de vuilniskar. Met een bulldozer werden veldkeukens, infirmerie, kunstwerkplaats en verblijven neergehaald – zelfs een fiets werd mee op de vuilniswagen gegooid. Velen zagen hun privébezittingen vernietigd. Vandalisme op grote schaal door de overheid.

Alhoewel de politie tijdens de vernielingen waar het kon, verhinderde dat er gefilmd werd of foto’s werden genomen, is ze toch niet geheel geslaagd in haar opzet. De verontwaardiging in heel Spanje is groot.

Puerta del Sol is een symbool dat op een brede sympathie kan rekenen onder de bevolking en overal braken er dan ook spontane protesten uit.

Als de ‘indignados’ al wat ingeslapen waren dan heeft de ontruiming van Puerta del Sol ervoor gezorgd dat iedereen weer klaar wakker is. Het geluid van overvliegende politiehelikopters en politiesirenes doet de rest.

Puerta del Sol potdicht

Alle toegangen naar Puerta del Sol, zelfs de metroingangen werden afgesloten door de politie om te verhinderen dat het plein terug ingenomen zou worden. Dit is de uitdrukkelijke opdracht van de Spaanse regering. De politie staat met traangas, in 3 rijen klaar om de massa uiteen te drijven.

En alhoewel de ‘indignados’ met duizenden terugkeren in de straten rond het plein, en in feite gemakkelijk het plein opnieuw hadden kunnen innemen met geweld, kiezen ze voor de vreedzame aanpak.

Ze roepen alleen maar tergend “Cada vez, Somos más” (“Elke keer zijn we met meer”) en blijven dan uitdagend voor de neus van de politie staan. 

De Spaanse politici slagen er telkens weer in de verontwaardiging opnieuw aan te wakkeren. Naast de werkloosheid van 21 procent, 46 procent bij de Spaanse jongeren, is ook de woningnood na de vastgoedcrisis groot in Spanje.

Toch vond de overheid het nodig een 32 jaar oude compound van zigeuners aan de Puerta de Hierro op een gelijkaardige barbaarse manier te ontruimen waardoor opnieuw een protestactie op gang kwam.

Alhoewel de betogers kwaad zijn, blijft elke agressie uit. Het is alsof ze aan de polititie willen duidelijk maken: wij zijn niet als jullie, wij zijn beschaafd, wij zijn geen barbaren die alles kapot maken.

De betogers steken wuivend hun handen omhoog en roepen: “Dit zijn onze wapens”. De actievoerders laten gekleurde ballonnen op en roepen “kom bij ons, jullie hebben ook een hypotheek”. 

Ook de politie is het beu

Voor de politie is dit echt een uitputtingsslag geworden. Ze moeten voortdurend in touw zijn en velen hebben nauwelijks drie uur slaap gehad tussen twee shiften. Daags na de ontruiming verspreidt het  Syndicato Unificado de Policia, de tweede grootste politievakbond in Spanje, een document waarin ze protesteert tegen de directieven van de regering bij de ontruiming van Puerta del Sol.

Op het einde van het document betoont de politievakbond expliciet zijn solidariteit met de ‘indignados’ in de volgende bewoordingen: 
“Wij verklaren ons solidair met de ware ‘indignados’, want hun protesten zijn terecht. We vragen ook om begrip voor ons soms ondankbaar werk, en vragen dat ze hun kritiek richten op degenen die werkelijk verantwoordelijk zijn, de politici.”

Toch loopt de spanning op in Madrid. Donderdagavond 4 augustus kwam het toch tot een confrontatie voor het ministerie van Binnnenlandse Zaken toen de politie een massa van 5.000 mensen uiteendreef. Er vielen enkele gewonden. Intussen zijn ook verschillende groepen ‘indignados’ vertrokken voor een mars op Brussel.

Bronnen

take down
the paywall
steun ons nu!