Solidariteit met Noorwegen.
Opinie, Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Extreemrechts gedachtegoed, Sociaaldemocraten, Anders Behring Breivik, Aanslagen Noorwegen, Hugo Camps -

Antwoorden op Breivik

Sedert de aanslagen in Oslo en Utoya krijgen Geert Wilders (PVV), Filip De Winter (VB) en Marine Le Pen (FN) méér aandacht in de media dan ooit. Waarom horen en zien we niets van de 'weldenkende linkse kerk'?

vrijdag 5 augustus 2011 10:55
Spread the love

Zowel Hugo Camps als lezer Manu Vanhaverbeke klagen het stilzwijgen aan van de weldenkende mens en de democratische politici (De Morgen, 3 aug 2011).

Het is oorverdovend stil gebleven in de partijcenakels. Schroom voor het woord kan het niet zijn –  geen grotere kakelnichten dan in de Wetstraat (…) De giftige druksels van Paul Beliën circuleren, Le Pen triomfeert en Wilders blijft roepen dat moskeeën haatpaleizen zijn en dat ‘links de boom in kan’” (Camps kan het altijd krachtig formuleren). 

Hugo Camps vergist zich

Het interessante is nu, dat zelfs iemand als Camps – die een oude rot in het vak is – zich grandioos vergist. Zowel SP.A-voorzitter Caroline Gennez als Europees parlementslid voor SP.A Said El-Kadraoui, als de Party of European Socialists hebben onmiddellijk hun verontwaardiging uitgesproken, en hun steun aan de Noorse kameraden, en brieven uitgewisseld.

De Vlaamse Jong-Socialisten van Animo hebben op 24 juli een wake gehouden in het Centraal Station in Antwerpen, voor hun vertrek naar het internationaal zomerkamp in Oostenrijk. Op de website van de PS staat de Noorse vlag bovenaan, ook bij Ecolo.

De voorzitter van de CdH-jongeren houdt in La Libre een lang pleidooi voor inclusiviteit en tegen alle vormen van discriminatie. Rudy De Leeuw en Anne Demélenne van het ABVV-FGTB hebben meteen een brief gezonden naar de Noorse vakbond LO, en drukten ook het antwoord af.

Bart Staes, Groen!-europarlementslid, verwijst naar een analyse uit The New York Times over Europees rechts. Dit is maar een snelle greep uit meer. Alles kunt u uitvoerig lezen op de weblinks hieronder.

Waarom Camps en vele anderen het niet weten

Dat Camps en anderen “niets gehoord of gelezen of gezien hebben”  ligt dus niet aan progressief links. Het zijn de massamedia die niet berichten over de hele wereld van vakbonden en democratische partijen en organisaties.

Wèl dus over Wilders en tutti quanti. En ook over ruzies, seks in de politiek, verkeerd verstuurde mails en enquêtes.

Wie wil weten wat aan de gang is aan de progressieve kant, moet zelf die informatie opzoeken waar ze te vinden is, in plaats van zich dagelijks te laten brainwashen door de commerciële bronnen.

Dat geldt niet alleen voor het drama in Oslo, maar gewoonweg voor alles dat maatschappelijk en politiek van belang is: acties, wetgevend werk, voorstellen, studies.

Wie weet wat federale regering en parlement nog steeds voort doen inzake anticrisisbeleid, en wat de (gunstige) effecten zijn op de werkgelegenheid? Wie de tijd niet spendeert dit op websites op te volgen, heeft een verwrongen en halfzijdig beeld van de realiteit, het beeld dat enkele nieuwsagentschappen, enkele journalisten en tientallen denktanks en analisten ons dagelijks inprenten.

Apocalyps dreigt, er is geen alternatief

Dat beeld komt er vandaag op neer, in zeer grote lijnen, dat de toestand zo dramatisch is dat iederéén zal moeten dokken, teneinde de winsten van de financiële sector, het bedrijfsleven en de beurspeculanten te verhogen.

Een alternatief is er niet, kijk maar naar het mislukte communisme. Kijk maar naar de Amerikaanse president, zogezegd de machtigste man ter wereld: zelfs hij zal nu de allerrijksten sparen, en de gewone mensen doen betalen voor de bankencrisis.

En denk ook aan de strijd voor onze westerse waarden tegen het moslimterrorisme. Wist u dat Breivik een ‘antimoslimterrorist’ wordt genoemd? Wat een prachtige newspeak (knap lezersbriefje van H. Köse).

PS op 13 aug.: Mark Eyskens, oud-CVP-minister, emeritus KUL, zegt: “Wat me tegen de borst stuit, is dat de politieke partijen bij ons en in Nederland, een opvallende radiostilte in acht genomen hebben na de slachtpartij in Noorwegen. Kennelijk was er koudwatervrees om te zeggen waarover de Noorse tragedie gaat. Over vreemdelingenhaat dus” (interview in De Morgen). Hij maakt dus twee fouten: die over de radiostilte, zie hierboven (geldt misschien voor zijn partij, heb ik niet gecheckt; maar al niet voor cdH). Ten tweede: in de filosofie van Breivik zit wel vreemdelingenhaat, vooral moslimhaat; maar ook haat tegen de “marxisten”; MAAR zijn moorden waren NIET op vreemdelingen maar op Noorse sociaal-democraten. Daarvoor lijkt Eyskens blind. 

Frank Roels is emeritus hoogleraar aan de UGent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!