Nieuws, Economie, België - redactie

Boerenbond kwaad over druk van Delhaize op varkenshouders

De varkenshouders worden door de grootwarenhuisketen Delhaize zwaar in de hoek gedrumd en onder druk gezet om vlees te leveren voor nog lagere prijzen. Zo laat de Boerenbond weten. En die gebruikt opvallend scherpe woorden om deze praktijk af te keuren.

donderdag 4 augustus 2011 18:59
Spread the love

“Met ontzetting heeft de Boerenbond vernomen dat Delhaize haar leveranciers van varkensvlees zwaar onder druk zet, en dit in deze zeer moeilijke tijden voor onze varkenshouders. Onze Vlaamse varkenshouderij krijgt immers de ene opdoffer na de andere, denken we maar aan de financiële crisis met haar lange nasleep en meer recent de dioxinecrisis in Duitsland, eind 2010.

Het getuigt dan ook van weinig ‘medeleven’ dat Delhaize haar 6 leveranciers van varkensvlees heeft ontboden en hun het aanbod gedaan heeft om een groter volume te leveren in ruil voor het verlagen van de marge als compensatie voor de verwachte efficiëntiewinst.

De Boerenbond is erg ongerust over deze zoveelste stap in het onder druk zetten van de onderliggende schakels van de keten, omdat we er van overtuigd zijn dat deze margedaling directe en grote gevolgen gaat hebben op de verkoopprijzen van onze vleesvarkenshouders. Uit het verleden weten we immers dat een prijsdaling bij de distributie tot een daling bij het basisproduct leidt met een veelvoud daarvan, vanuit de wetenschap dat het basisproduct maar een beperkte fractie uitmaakt van de prijs van het eindproduct.

De bewering van Delhaize dat haar aankooppolitiek geen gevolgen hoeft te hebben voor de varkensboer getuigt van naïviteit of bewuste desinformatie.Delhaize legt bovendien zwijgplicht op aan haar leveranciers zodanig dat arbitrage binnen het ketenoverleg onmogelijk gemaakt wordt . Dit is hypocriet. Het opleggen van een omerta is een houding die niet thuishoort in goede relaties binnen de voedselketen.

De Boerenbond vraagt zo snel mogelijk een onderhoud met de verantwoordelijken van Delhaize. Als Delhaize de mond vol heeft over duurzaamheid en eerlijke prijzen, willen we graag horen hoe ze dit rijmen met hun aankooppolitiek.”

Voor wie meer wil weten over de macht van de grote warenhuisketens – distributieconcerns als Delhaize, Carrefour of Wal-Mart – klik hier

take down
the paywall
steun ons nu!