Nieuws, Cultuur, België, Antwerpen, Muziekfestival, Sfinks mixed 2011, Kindvriendelijk -

Wat Sfinks Sfinks maakt

BOECHOUT - Wat doet Sfinks Mixed meer of anders dan traditionele festivals? DeWereldMorgen.be ondervroeg enkele kenners. Ernst bezoekt jaarlijks verschillende festivals en werkte als vrijwilliger bij meer dan zeven verschillende evenementen, waaronder ook Sfinks dit jaar. Coralie Damien en Anja De Jongh zijn twee frequente festivalgangers.

dinsdag 2 augustus 2011 12:10
Spread the love

Elk festival heeft zijn eigenheden, maar Sfinks Mixed kenmerkt zich toch als het festival met een uniek concept, gebracht op een Sfinkse manier. Muziek primeert, maar wordt aangevuld met dans, theater, circus, film, intieme live-interiews en een wereldmarkt.

Sinds 2008 werd de naam Sfinks aangevuld met Mixed. Dit geeft de multidisciplinaire aard van het festival weer en je vindt het ook terug bij de bezoekers. Een mix van culturen, op en naast het podium, uit alle hoeken van de wereld, en aandacht voor decor, maken van Sfinks een zeer kleurrijk gebeuren.

Vrijwilligers

Het festival draait volledig op vrijwilligers, afgezien van een kleine vaste kern organisatoren. “Meestal werken festivals met verenigingen die betaald worden, maar Sfinks kan rekenen op een groot aantal vrijwilligers”, vertelt Van Looveren. “Nadeel daarvan is dat het mogelijk is dat ze niet komen opdagen.”

Lagere ticketprijzen

“Sfinks is een vzw die dus geen winst moet maken”, weet Ernst. “Daarom zijn de ticketprijzen iets lager dan die van een doorsnee muziekfestival. Onze grote baas heeft liever dat de prijzen iets lager zijn, zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om te komen. Hier verkiezen ze sfeer boven winst.”

Gemoedelijk publiek

“Over het algemeen hanteert het festival dezelfde algemene veiligheidsregels als ieder evenement, maar iets minder streng”, aldus Van Looveren.

“Omdat hier het aantal bezoekers niet zo groot is en omdat Sfinks zich veeleer als een familiefestival profileert, moet men minder strikt zijn. Bij een massafeest als Werchter, waar vooral onbezonnen jongeren naar toe gaan om zich eens goed te laten gaan, moet men harder optreden om alles in goede banen te leiden. De Sfinksbezoekers zijn altijd zeer gemoedelijk en rustig.”

Geen fastfood

Misschien wel het meest opvallend, is dat er op het festivalterrein niks van fastfood te verkrijgen is. Een driedaagse zonder frieten of pizza, maar wel fruitsalade, verse wokgerechten, soep, broodjes, pannenkoeken, ijsjes en verschillende vegetarische lekkernijen, is gewoon super.

“Sfinks serveert gerechten op een ecologisch verantwoorde manier”, verklaart Van Looveren. “Hoe minder vlees we serveren, hoe minder we op het milieu wegen.”

Kidztown

Geen Sfinks zonder Kidz, lees je op de festivalsite. Terwijl ouders genieten van de muziek, leven de kinderen zich uit op hun eigen festival. Een eigen bar, grime en henna, kindvriendelijke optredens, workshops over dans of knutselen, een zwembad en immense springkussens zijn voorbehouden aan de jongsten. “Ik denk dat er geen enkel festival zich zo tolerant opstelt ten opzichte van kinderen”, vertelt Coralie Damien.

Dat het een zeer kindvriendelijk festival is, beaamt ook Anja De Jongh. “Het is meestal niet toegelaten om drank en eten mee te nemen naar een festival, maar op Sfinks nemen wij altijd kleine drankjes of chips mee voor de kinderen. De beveiliging maakt daar nooit een probleem van. Wat ik zelf nuttig, koop ik op het terrein, maar het is fantastisch dat we voor de kinderen hun eigen koekjes mogen meebrengen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!