Haviken misnoegd over schuldakkoord VS
Nieuws, Wereld -

Haviken misnoegd over schuldakkoord VS

WASHINGTON — Neoconservatieven en andere haviken hebben geen goed woord over voor het schuldakkoord tussen de Democraten en Republikeinen, dat de uitgaven voor defensie aanzienlijk zou terugdringen.

dinsdag 2 augustus 2011 16:04
Spread the love

“Als dit akkoord het beleid voor het komende decennium uitstippelt, zal het moeilijk zijn voor de VS om de enige supermacht te blijven”, waarschuwt Weekly Standard-hoofdredacteur en toonaangevend neoconservatief William Kristol. “Dit is het beste wat de Chinezen kan overkomen. Het akkoord schets het beeld van een Verenigde Staten in verval.”

Ook voormalig Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties John Bolton neemt geen blad voor de mond. “Catastrofaal”, noemt hij het akkoord. “Vergis je niet. Dit akkoord is een potentiële dolk in het hart van onze nationale veiligheid.”

Democratische kritiek

Maar niet enkel neoconservatieve analisten zijn teleurgesteld. Ook aan de andere kant van het politieke spectrum is er kritiek. “Het akkoord gaat niet ver genoeg in het inperken van het militaire budget, dat het grootste is sinds de Tweede Wereldoorlog”, schrijft Lawrence Korb, een belangrijke ex-medewerker van het Pentagon onder Ronald Reagan.

“Op korte termijn geeft het akkoord het Pentagon zo goed als carte blanche”, vindt ook William Hartung, directeur van het Arms Security Project aan het Center for International Policy. Hij wijst erop dat het budget voor defensie de volgende jaren maar met maximaal 1 procent per jaar krimpt, en de grotere besparingen pas na 2013 komen.

Het akkoord voorziet in totaal 350 miljoen dollar (247 miljoen euro) aan besparingen voor het Pentagon. Maar belangrijk is dat het akkoord ook voorziet in nog eens vele honderden miljarden aan besparingen die nog toegewezen moeten worden door een commissie van Republikeinen en Democraten. De commissie moet zich uitspreken voor eind november, maar als dat niet lukt, dan wordt 1.200 miljard dollar automatisch bespaard, waarvan de helft op nationale veiligheid, en dus ook op defensie.

Het is waarschijnlijk vooral die laatste bepaling die de haviken alarmeert. “Het is moeilijk in te denken waarom de commissie af zou wijken van die bepaling”, schrijft Kristol. “En dus zal het defensiebudget nog eens 500 tot 600 miljard dollar moeten besparen.”

Het Pentagon beschikt momenteel over een jaarbudget van 550 miljard dollar – meer dan de twintig andere grootste legers ter wereld samen. Als de kost van de Amerikaanse oorlogen in Afghanistan en Irak daar worden bijgeteld, komt het totale budget op meer dan 700 miljard dollar in 2011, bijna het dubbele van wat het Pentagon voor de aanslagen van 9/11 uitgaf.

De begroting gaat er nog altijd van uit van de premisse uit de Koude Oorlog dat de VS twee grote conventionele oorlogen tegelijkertijd moeten kunnen uitvechten, een premisse die steeds meer onder druk komt nu het land verwikkeld is in een heel ander soort oorlogen.

Democraten vragen om harde besparingen op de begroting, terwijl Republikeinen verdeeld zijn tussen de militaire haviken, zoals Kristol en Bolton, en rechtse Tea Party-beweging, die vindt dat ook bij het Pentagon bespaard moet worden om de schuldenlast af te bouwen.

take down
the paywall
steun ons nu!