Bahrein rekruteert ordediensten in Pakistan
Nieuws, Rekrutering, Bahrein, Rekruten -

Bahrein rekruteert ordediensten in Pakistan

De Bahreinse overheid adverteert in Pakistaanse kranten op zoek naar rekruten om de Nationale Garde te versterken na de aanhoudende protesten de voorbije maanden. Het land zou al inmiddels al zo'n 2.500 Pakistaanse rekruten hebben ingelijfd.

maandag 1 augustus 2011 14:53
Spread the love

“Voor dienst in de Bahreinse Nationale Garde zijn dringend de volgende categorieën mensen nodig met ervaring binnen leger of politie”, zo vermeldt een advertentie in Pakistaanse kranten. Bahrein is op zoek naar instructeurs in ordehandhaving, opleidingsofficieren, militaire politie en legerkoks.

Volgens mensenrechtenorganisaties zouden inmiddels 2.500 Pakistaanse soldaten naar Manama overgevlogen zijn. “We weten dat herhaaldelijk vliegtuigen naar Bahrein gevlogen zijn met soldaten uit Pakistan”, zegt Nabeel Rajab van het Bahrain Centre for Human Rights. “We kennen het exacte aantal niet, maar we weten dat het veel meer is dan 1.500 of 2.000.”

De Pakistaanse soldaten moet de Nationale Garde en veiligheidsdiensten versterken om de protesten van de sjiieten in het land te onderdrukken. “Onze eigen sjiieten worden niet toegelaten tot de veiligheidsdiensten, maar de overheid gaat wel in het buitenland nieuwe krachten zoeken.”

“Het leert ons dat de Bahreinse regering weinig vertrouwen lijkt te hebben in de eigen burgers”, zegt Michael Stephens, Bahrein-deskundige aan het Royal United Services Institute. “Ze vertrouwt op buitenlandse rekruten om de protesten neer te slaan zonder daarbij vragen te stellen.”

Voor Pakistan zelf is het een moeilijke evenwichtsoefening, zegt Stephens. “Het brengt Pakistan in een moeilijk parket, omdat het moet balanceren tussen de relatie met Iran aan de ene kant en Saoedi-Arabië en Bahrein aan de andere kant”, zegt Stephens. Het sjiietische Iran heeft herhaaldelijke het neerslaan van de Bahreinse betogingen veroordeeld.

Aversie tegen Pakistani’s

Volgens Fahad Desmuk, een voormalig inwoner van Bahrein die nu in Pakistan woont, maken de Pakistani’s inmiddels een groot deel van de Bahreinse veiligheidsdiensten uit. “Ze zijn duidelijk zichtbaar op straat, zo zichtbaar dat ze door de demonstranten zelfs toegeroepen worden in het Urdu.”

In Bahrein is de aversie tegenover Pakistaanse immigranten daardoor toegenomen. “Ons land heeft historisch gezien waardering voor de hulp die Pakistanen geboden hebben in onze ontwikkeling”, zegt mensenrechtenactivist Rajab. “Maar de laatste tijd zijn er meer misdrijven tegen Pakistanen, en dat baart ons zorgen.”

Rajab wijst erop dat duizenden mensen gearresteerd zijn en honderden huizen geplunderd zijn door de veiligheidsdiensten. Omdat Pakistanen daar minstens 30 procent van uitmaken, brengen de mensen de repressie in verband met Pakistaanse inwijkelingen. “Zo is het de arme Pakistaanse arbeider, die er eigenlijk niets mee te maken heeft, die slachtoffer wordt.”

Mensenrechten en analisten vrezen ook dat de Bahreinse overheid de naturalisatie van Pakistaanse inwijkelingen zal opdrijven in de komende maanden om het etnische evenwicht in het land te doen kantelen. Het land is overwegend sjiietisch, maar wordt geleid door de soennitische minderheid.

take down
the paywall
steun ons nu!