Grassrootsbeweging Moveon voerde tot op het laatste moment actie tegen besparingen
Verslag, Nieuws, Wereld -

“Amerikaanse schulddeal is grotesk immoreel”

De (financiële) wereld slaakt een zucht van verlichting. De Amerikaanse wanbetaling zou nu toch nipt vermeden worden door een akkoord tussen de leiders van Republikeinen en Democraten in het Congres. Progressieve Democraten noemen het plan 'immoreel'.

maandag 1 augustus 2011 10:28
Spread the love

Het schuldplafond zou met 2,4 biljoen dollar omhoog gaan. Daardoor kan de Amerikaanse overheid ook na 2 augustus aan haar betalingsverplichtingen voldoen.

Obama moet in ruil wel forse besparingen slikken. In een eerste ronde moet er 1 biljoen dollar (1000 miljard) bespaard worden. Tegen Thanksgiving moet een gemengd comité van 12 Republikeinen en Democraten nog eens 1,5 biljoen besparingen voorstellen. Als zij het niet eens worden, volgen er automatische besparingen van zo’n 1,2 biljoen dollar gelijk verdeeld over defensie en de sociale zekerheid.

De Democraten drongen aan op de afschaffing van de belastingvoordelen voor de rijkste Amerikanen, maar zij bijten in het zand. Die belastingverlagingen in gevoerd onder president Bush die enkel de 2 procent rijkste Amerikanen ten goede komen werden in december door Obama verlengd.

Hij had tijdens zijn verkiezingscampagne nochtans beloofd om ze af te schaffen. En ook nu lukte het dus niet om te raken aan die cadeautjes voor de rijken. De 400 rijkste Amerikanen bezitten ondertussen meer dan hun 150 miljoen armste landgenoten.

Ook Amerikaanse bedrijven betalen zo goed als geen belastingen. General Electric boekte in 2010 14,2 miljard dollar winst, maar betaalde daarop geen belastingen.

Progressieve Amerikanen reageren ontgoocheld. Nobelprijswinnaar en econoom Paul Krugman noemt de deal een “ramp”. Volgens hem zal het de Amerikaanse economie een zware klap toebrengen. De Amerikaanse economie bevindt zich nog altijd in een depressie en dan is het volgens Krugman geen goed idee om de overheidsuitgaven fors te beperken.

Krugman wijst ook op de politieke gevolgen. “Door te bewijzen dat brutale afpersing werkt en geen politieke kost heeft, zet de VS een grote stap richting bananenrepubliek.” De Republikeinen hebben net getoond dat ze bereid zijn om de totale financiële ineenstorting te riskeren om hun meest radicale fractie te plezieren, aldus Krugman.

De belangrijke grassrootsbeweging van de Democraten MoveOn  noemt het plan “grotesk immoreel”. Ook Democratische Congresleden reageren ontgoocheld. Raúl Grijalva, voorzitter van de Progressieve Caucus in het Congres, liet al weten dat hij het plan zal verwerpen.

“Deze deal ruilt het leven van mensen voor de stem van een paar onverzadigbare rechtse radicalen. Progressieven hebben zich maandenlang verzet tegen besparingen in Medicare, Medicaid en de sociale zekerheid, maar nu blijkt dat zelfs die steunpilaren van het Amerikaanse succesverhaal op het hakblok gelegd worden.”

Ook Grijalva wijst er op dat de rijkste Amerikanen en de grootste ondernemingen buiten schot blijven en dat miljoenen gewone gezinnen het gelag betalen.

take down
the paywall
steun ons nu!