Ontruiming van het syntagmaplein (bron: real-democracy.gr)
Nieuws, Europa, Samenleving, Griekenland, De indignados -

Syntagmaplein ontruimd in Athene

Op zaterdag 30 juli, voor dag en dauw om vier uur, ontruimde de Atheense politie het kamp van 'de Indignados' op het Syntagmaplein.

zondag 31 juli 2011 17:50
Spread the love

Het kamp was er sinds 25 mei. Dagelijks werden volksvergaderingen en andere activiteiten gehouden. Op 28 en 29 juni was Syntagma het centrum van hevige straatprotesten naar aanleiding van de stemming van een verregaand saneringsplan.

De burgemeester van Athene verantwoordde de ontruiming door te stellen dat de bezetters “geen betogers, maar daklozen, drugverslaafden en ander tuig zijn.” Nochtans worden dagelijks politieke standpunten ontwikkeld en gepubliceerd. Deze zijn ook in het Nederlands terug te vinden op de website www.real-democracy.gr/nl.

De volksvergadering kondigt aan dat de ontruiming het verzet niet zal breken. Er zijn tientallen andere bezette pleinen in Athene en Griekenland. “De straten en pleinen, net als de werkplaatsen en de rijkdommen van dit land behoren ons toe”, luidt het. “Wij gaan niet weg voordat de regering en de Troika vertrekken.” 

De avond na de ontruiming verzamelden zo’n 500 mensen opnieuw op het Syntagmaplein voor een volksvergadering.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!