Mario Devellis aan het rijven (Foto: WALTERito)
Nieuws, Milieu -

Sfinks zet groene stappen

Sfinks Mixed onderscheidt zich nog niet van andere festivals op gebied van duurzaamheid en ecologische inspanningen, maar er zijn grote plannen. "Dit jaar is een testjaar en Sfinks 2012 moet dan een echt groen festival worden", verzekert Dennis Leys ons. Hij is vrijwilliger bij de cel Infrastructuur en ontpopte zich tot de voorvechter van een nieuw en uitgebreid ecologisch Sfinksbeleid.

zaterdag 30 juli 2011 02:12
Spread the love

Duurzaamheid is al jaren een ‘hot topic’ bij het wereldmuziekfestival Sfinks in Boechout. “Als festival moet je een voorbeeld stellen op vlak van milieubewustzijn, zowel naar bezoekers als naar medewerkers en leveranciers”, stelt Leys. Talloze maatregelen werden getroffen om de ecologische voetafdruk van het festival verkleinen. Zo worden bij de cocktailbar 100 procent afbreekbare bekers gebruikt, gemaakt uit maïszetmeel.

De horeca maakt gebruik van seizoensproducten, zoveel mogelijk van lokale voedselleveranciers. Daarnaast zijn meer dan de helft van de gerechten vegetarisch, waardoor er minder beslag gelegd wordt op de veeteelt en de CO²-uitstoot voor de helft verminderd wordt.

Sfinkse ecologische creativiteit

Water van sanitaire voorzieningen wordt afgevoerd naar een riool via een zelfgemonteerd rioleringssysteem. Leys: “Wij spoelen onze toiletten enkel met water en gebruiken geen chemische producten om geuren te verdoezelen. We hebben een eigen systeem ontwikkeld van mobiele riolering met pompen die het vervuilde water van de ene put naar de andere pompt. Uiteindelijk komt dit allemaal in een riool terecht die naar het waterzuiveringsstation leidt. We lozen niet zomaar in een beek.”

“Dit jaar hebben we een nieuw project met een windmolen die we zelf bouwden”, zo gaat Leys verder. “We testen hoeveel energie we er kunnen uithalen. Mobiele telefoons kunnen er alvast opgeladen worden.”

Opnieuw & Co

Leys: “Typisch aan een consumptiemaatschappij is dat mensen herbruikbare dingen zomaar weggooien. We zijn daarom een samenwerkingsverband aangegaan met Opnieuw & Co, een kringloopbedrijf dat achtergelaten spullen een tweede leven geeft.”

Festivalgangers laten na afloop op de camping allerlei spullen achter. Opnieuw & Co plaatste een container op de camping waar nog bruikbaar materiaal zonder bestemming gedropt kan worden. “In ruil daarvoor krijgen wij van hen jaarlijks decoratiemateriaal in bruikleen. Het is het perfecte samenwerkingsverband: het kost ons niets en we verspillen niets.”

Green Guerilla

Het festivalterrein van Sfinks zal er dankzij het Green Guerilla-team gedurende drie dagen smetteloos bijliggen. “Wanneer een festivalganger iets op de grond achterlaat, zal iemand van ons afvalteam binnen enkele minuten het vuil opgeraapt hebben. Wij proberen ons terrein zo proper mogelijk te houden en het publiek ook aan te sporen om hun afval in de daarvoor bestemde bakken te deponeren”, vertelt Mario Devellis die het afvalteam begeleidt.

Green Guerilla werd dit jaar in het leven geroepen in functie van het ecologisch beleid dat Sfinks probeert uit te stippelen. “Vroeger hadden we ook al een afvalteam”, vertelt Leys, “maar daar hing een negatieve connotatie rond. Dit jaar proberen we dit te omzeilen door de functie uit te breiden met een ecologische taak.”

“Wij verwerken alles met de hand om het terrein zo groen mogelijk te houden. Wij gaan niet met zware machines op het terrein om het gras niet kapot te rijden. We verzamelen alles manueel, waardoor we dus veel mankracht nodig hebben. Opvallend is dat er onder die mankracht heel veel vrouwen zijn”, lacht Devellis. Een investering om het gras groen te houden en het werk toch iets te vergemakkelijken zonder machines, is de investering in rijven.

De ploeg van Green Guerilla bestaat uit meer dan 100 vrijwilligers, waarvan er steeds een dertigtal aan het werk blijven. “Wij werken bijna de klok rond, met een pauze tussen vier uur en zeven uur ‘s morgens. Het is veel en hard werken, maar we verwennen onze vrijwilligers dan ook met kleine extraatjes zoals dit jaar met handcrème, biologisch afbreekbaar natuurlijk.”

Alles kan beter

Toch kan Sfinks nog heel wat meer inspanningen leveren om echt ecologisch te werken. “Behalve de cocktailbekers, gebruiken wij verder geen afbreekbare bekers. Wij sorteren en hebben een relatief kleine afvalfractie, maar zouden kunnen investeren in technologieën die, in plaats van te dumpen of te verbranden, het afval omzetten in meststof”, aldus Leys.

Ook op gebied van mobiliteit kan er beter gescoord worden. “Wij hebben geen samenwerkingsverband met vervoersmaatschappijen. Mochten we een afspraak kunnen maken in verband met een betere en langere dienstregeling dan hebben de festivalgangers geen excuus meer om met de auto te komen. We kunnen ook onze artiesten sensibiliseren door bomen te planten om hun transport te compenseren.”

Eventscan

“Dit jaar werken we met ‘eventscan’, een gratis online hulpmiddel van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Die helpt organisatoren van grote evenementen hun milieu-impact in kaart te brengen. Ruimtegebruik, verbruik van energie en water, mobiliteit, catering en ophalen en verwerking van afval worden omgezet in één cijfer die de ecologische voetafdruk van het event uitdrukt in vierkante meter.”

“Wij zijn er ons van bewust van dat we een grote impact hebben op onze omgeving en op de natuur. Een ecologisch beleid vergt tijd, moeite en mensen, maar na een analyse van onze ‘eventscan’ zal Sfinks er volgend jaar al heel wat groener uitzien”, belooft Leys. “Ik heb alvast een rapport opgesteld voor de leiding van het festival en heb het hen doorgestuurd in een pdf-formaat dat je niet kan afprinten. Alle beetjes helpen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!