In zijn thuisland Ivoorkust loopt het niet zo lekker, dat ervaart Alpha Blondy elke dag en zijn de liedjes lezen als een visionaire soundtrack van de gebeurtenissen. Hij hekelt al jaren politiegeweld, militaire regeringen, burgeroorlog en nog meer fraais. Zijn teksten krijgen nu een pijnlijk actueel karakter.

Nieuws -

Panama en Ivoorkust zetten Boechoutse weide in vuur en vlam

zaterdag 30 juli 2011 23:39
Spread the love

In zijn thuisland Ivoorkust loopt het niet zo lekker, dat ervaart Alpha Blondy elke dag en zijn de liedjes lezen als een visionaire soundtrack van de gebeurtenissen. Hij hekelt al jaren politiegeweld, militaire regeringen, burgeroorlog en nog minder fraais. Zijn teksten krijgen nu een pijnlijk actueel karakter. Geïnspireerd door Bob Marley maakt Alpha reggae met een sterke Afrikaanse identiteit, die erg geëngageerd is. Maar hij weet als geen ander catchy melodieën te verzinnen en mikt met
zijn internationale begeleidingsgroep resoluut op een mondiaal publiek.

Enkele uren ervoor zette zanger, muzikant, advocaat, presidentskandidaat, minister, acteur Rubén Blades het Sfinkspubliek al in lichterlaaie. Blades begon zijn carrière in salsa-groepen en werd al snel opgemerkt als songwriter bij het legendarische Fania-records. Hij schreef aanstekelijke nummers, maar was in zijn teksten erg geëngageerd. Het zijn schijnbaar eenvoudige verhaaltjes, waarin hij onrecht hekelt en het opneemt voor minderheden en tegen wantoestanden. Het blijkt een succes, van zijn lp ‘Siembra’ verkoopt hij in de seventies 25 miljoen stuks. Blades stond in 1991 al op Sfinks. Zeven grammy’s en een ministertermijn later strijkt hij weer neer in Boechout…

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!