Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Folklore, Bollekesfeest -

Vijfde editie Bollekesfeesten promoot de grijze garnaal

ANTWERPEN - Van donderdag 18 tot en met zondag 21 augustus vindt er op en rond de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen de vijfde editie van het Bollekesfeest plaats. Ook Antwerpen Proeft is van de partij en lanceert deze zomer: De Chefs! Die zullen voor het grote publiek dagelijks een gastronomisch festijn aanbieden met de grijze garnaal als primair ingrediënt.

vrijdag 29 juli 2011 15:35
Spread the love

Elke dag serveert een andere Antwerpse topkok met een quotering van vijftien of meer in GaultMillau, op Antwerpen Proeft een gastronomisch gangenmenu met onder meer gepast onthaal en begeleidende dranken.

De selectie van de chef-koks is zo gemaakt dat gastronomische topkwaliteit en diversiteit gegarandeerd zijn. Iedere deelnemende topkok zal zijn gerechten inspireren op de grijze garnaal. Bovendien zullen meer dan 25 restaurants en cateraars hun uitgesproken diverse specialiteiten aanbieden in een uitgestrekt culinair dorp op de Gedempte Zuiderdokken.

Bescheiden

Het Bollekesfeest werd in 2006 bescheiden gelanceerd op de Grote Markt en trok toen iets minder dan 5.000 bezoekers. Vorig jaar kwamen er 120.000 mensen op af om voor weinig geld mee te genieten en te smullen van Antwerpse specialiteiten en gastronomische meergangenmenu’s.

Antwerpse Kermis

Een en ander kadert in een lange traditie. De Antwerpenaren vieren sinds 1913 moederdag op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart.

Na 15 augustus werd dan een hele week Antwerpse Kermis gevierd. Het begrip ging na 1993, toen de stad Culturele Hoofdstad van Europa was geweest, zo goed als verloren.

Met de Zomer van Antwerpen en de toename van een hele reeks stadsfestivals wordt er nu in de Scheldestad een hele zomer gezongen, gedanst en gefeest. Het Bollekesfeest wil de traditie van de Antwerpse kermisweek in een moderne versie herstellen en wordt daarom door de stad gesponsord.

Handjeswerpen

Naast het culinaire is er bij deze editie ook extra aandacht voor muziek, dans en jongeren. Het Bollekesfeest met Antwerpen Proeft laat bezoekers vier dagen lang genieten van het beste dat Antwerpen te bieden heeft. Met onder meer marktjes, workshops en live-optredens van Antwerpse artiesten.

Er is ook het zomeraperitief waarop aan alle bezoekers een gratis Bolleke wordt aangeboden. Dennis De Potter, brouwmeester bij De Koninck, leert daarnaast iedereen het perfecte Bolleke tappen en deelt diploma’s uit aan taptalenten.

Verder is er nog het traditionele handjeswerpen waarbij de bakkers van de Syndicale Bakkersunie massaal handjes in het publiek gooien.

La Esterella

Tijdens het Bollekesfeest wordt Bol Central op de Gedempte Zuiderdokken the place to be voor alle optredens en animaties. Bol Central heeft een diameter van maar liefst dertig meter en een ingebouwd podium. Hier komen bezoekers genieten van wat Antwerpse artiesten te bieden hebben.

Zo kunnen muziekliefhebbers bijvoorbeeld gratis komen kijken en luisteren naar Pieter Embrechts en zijn New Radio Kings die swingende versies van bekende nummers brengen.

Daarnaast zijn er optredens van Antwerpse groepen zoals de feestband Dynamo Zjosss. Het Bollekesfeest pakt verder uit met een hommage aan La Esterella, opnieuw door artiesten van eigen bodem. Ook Antwerps danstalent toont zijn kunnen op het Bollekesfeest.

Op vrijdag, zaterdag en zondag kunnen dansamateurs aan de voet van het Museum voor Schone Kunsten tal van dansinitiaties volgen en op zaterdagavond is er een heuse massadans onder de Bol Central op de Gedempte Zuiderdokken.

Jongerenzone

OmdatAntwerpen momenteel Europese Jongerenhoofdstad is wordt er op het Bollekesfeest een speciale jongerenzone voorzien. Antwerpse jeugdverenigingen sjorren er een echt kamp en serveren er de lekkerste kampkost op vrijdag, zaterdag en zondag.

Er zijn ook dansworkshops van Let’s Go Urban en een graffiti-artiest maakt een impressie van het Bollekesfeest met Antwerpen Proeft.

Praktisch: Het gedetailleerde programma kan je raadplegen op www.bollekesfeest.be

take down
the paywall
steun ons nu!