Nieuws, Wereld, Politiek, Imf, New york, The New York Times, Dominique Strauss-Kahn, DSK, Media-aandacht, Nafissatou Diallo, Kamermeisje, Aanranding, Affaire-DSK, Newsweek, Rue89 -

DSK vs Nafissatou Diallo: een proces in de media

Op maandag 1 augustus volgt in New York een nieuwe rechtszitting in de affaire-DSK versus het Guineese kamermeisje. Ondertussen wordt de strijd in de media tussen de advocaten van DSK en het kamermeisje van Sofitel steeds grimmiger. Nolwenn Le Blevennec reporteert op de Franse alternatieve website Rue89 over de zaak-DSK vs Diallo.

vrijdag 29 juli 2011 15:20
Spread the love

Terwijl Dominique Stauss-Kahn, de ex-voorzitter van het IMF, beschuldigd van zeven aanklachten waaronder seksueel misbruik en poging tot verkrachting, zich voorbereidt op een nieuwe zitting voor  rechter Michael Obus van New York, geeft Nafissatou Diallo haar versie van de feiten die zich op zaterdag 14 mei afspeelden in de presidentiële suite van het New Yorkse Sofitel.

Brulkikker Kenneth Thompson

Enerzijds heb je Kenneth Thompson en zijn choquerende tactiek. Deze week brachten twee Amerikaanse mediareuzen, Newsweek en ABC, de versie van Nafissatou Diallo.

Het was de eerste keer dat Nafissatou Diallo te zien en te horen was. Ze verscheen maandag 25 juli in de vroege namiddag op het scherm bij de keten ABC News. In een interview in ‘Good Morning America’ gaf de 32-jarige werkneemster haar versie van de feiten.

Zij zegt onder andere: “God is mijn getuige: ik vertel de waarheid. God weet het. En DSK weet het.” (Zie filmpje op YouTube 1)

Newsweek heeft er zijn topartikel van de week van gemaakt (nvdr: De Standaard bracht dinsdag 26 juli de vertaling van het Newsweek-artikel, zie link onderaan). Het tijdschrift  interviewde de jonge vrouw gedurende drie uur in het kantoor van haar advocaat Kenneth Thompson.

Volgens Newsweek “huilde Diallo af en toe terwijl ze sprak” tijdens het interview en “op sommige momenten leken de tranen geforceerd”.

Zij vertelt dat ze bij het binnenkomen van de kamer zei: “Hallo, schoonmaakdienst.” Een “naakte man met wit haar” verscheen. Hij leek haar “gek”. Toen ze zich excuseerde en de kamer wilde verlaten, zou DSK haar gezegd hebben: “Je hoeft je niet te excuseren”. Daarna: “Je bent mooi.”

De ex-voorzitter van het IMF zou dan haar borsten vastgegrepen hebben en de deur gesloten hebben. Het kamermeisje vertelt hoe hij daarna zijn penis vastpakte en haar verplichtte tot fellatio.

Zij zegt: “Wij zijn arm, maar we zijn goede mensen. Ik denk niet aan geld.”  Haar vastberadenheid blijkt uit de volgende uitspraak: “Ik wil dat hij naar de gevangenis gaat. Ik wil dat hij beseft dat er plaatsen zijn waar je je macht niet kunt gebruiken, waar je je geld niet kunt gebruiken.”

Ontmoeting tussen David Koubbi en Nafissatou Diallo

Deze ontmoeting past in van de strategie van advocaat Kenneth Thompson, die aan deze zaak een sociaal aspect wil geven.

Na de zitting van 1 juli [2] (d.i. de zitting volgend op een artikel van The New York Times [3] waarin het bureau van de procureur zijn twijfels kenbaar maakte over de geloofwaardigheid van de getuigenis van het kamermeisje), hield Kenneth Thompson een opvallende persconferentie voor het New Yorkse gerechtsgebouw.

Daarin beschreef hij de aanranding heel uitvoerig: hoe Nafissatou Diallo sperma tegen de muren uitgespuwd had en hoe DSK volgens het meisje haar vagina vastgegrepen had en ook een gewrichtsband van haar schouder gescheurd had.

De advocaat deed tevens een oproep tot getuigen in het journaal van acht uur van France 2.

Eind juli ontmoette David Koubbi, advocaat van Tristane Banon (nvdr: de Franse journaliste heeft ook een klacht tegen DSK ingediend wegens aanranding), in New York de procureur Cyrus Vance.

Hij heeft ook Kenneth Thompson en Nafissatou Diallo ontmoet. Bij zijn terugkeer in Frankrijk verzekerde hij dat het slachtoffer hem ‘oprecht’ overkwam [4]. De advocaat van Diallo wilde hem trouwens al lang ontmoeten.

De insinuaties van William Taylor

De verdediging hanteert een heel andere strategie. Zij probeert de procureur ervan te overtuigen de aanklachten te laten vallen, maar op een discretere en minder confronterende manier (om geen gezichtsverlies te lijden).

Zij hebben onopvallende privédetectives in dienst genomen en laten zich heel weinig horen in de media. Maar zij staan waarschijnlijk wel in contact met toonaangevende kranten waar zij ‘officieus’ mee spreken en zo voor lekken zorgen die in hun kaart kunnen spelen.

De verklaringen van Nafissatou Diallo doen de advocaten van Dominique Strauss-Kahn af als laster. William Taylor heeft het als volgt verwoord in Newsweek: “Wat me doet walgen, is de poging om door middel van straattheater druk uit te oefenen op de procureur. Dat is niet goed.”

In een persmededeling verklaarden Benjamin Brafman en William Taylor: “Zij is de eerste aanklaagster in de geschiedenis die een mediacampagne houdt om een procureur te overtuigen de aanklachten tegen iemand van wie zij geld hoopt te ontvangen, te behouden.”

“Wij hebben het grootste vertrouwen”

Sinds het begin van de zaak hebben ze zich heel weinig openlijk geuit. Tijdens deze schaarse tussenkomsten hebben ze het over de details van de procedure, en niet over wat er zich heeft afgespeeld in de luxekamer van het Sofitel.

Benjamin Brafman stond helemaal in het begin van de zaak vanuit Israël een kort interview toe aan TF1 [5]: “Gebaseerd op wat ik gezien heb in het dossier, heb ik er het volste vertrouwen in.”

‘Vertrouwen’, alsof hij het had over het slachtoffer van een ernstige ziekte of over een voetbalmatch tegen een sterkere ploeg.

Op 14 juli hield William Taylor, een van de twee advocaten die Dominique Strauss-Kahn vertegenwoordigen, een persconferentie voor de Franse journalisten. Hij legde vooral de nadruk op dit punt: “Het medische dossier van de aanklaagster is leeg. Er is geen enkel bewijs. Geen schouderblessure, geen tekenen van geweld, geen blauwe plekken.”

Hij leek te rekenen op een snelle verwerping van de aanklachten.

Volgens een journalist bij de krant Le Figaro [6], heeft William Taylor tegen de journalisten gezegd dat het medische dossier toegankelijk was; dat hij het maar op te vragen had. Een tactiek om hen ervan te overtuigen dat hij de waarheid sprak?

De volgende dag ontkende de woordvoerder van de procureur, Erin Duggane, deze informatie: “Wij maken onze bewijsstukken niet openbaar vóór het proces.”

Op maandag 25 juli, ongeveer een maand na de onthullingen van The New York Times over de leugens van Nafissatou Diallo, zijn de aanklachten nog steeds niet verworpen. En het offensief van Nafissatou Diallo kan zelfs het moreel van de procureur Cyrus Vance terug opkrikken.

Nolwenn Le Blevennec

DSK vs Nafissatou Diallo : le procès se joue dans les médias, verscheen op de site van Rue89: http://www.rue89.com/2011/07/25/dsk-vs-nafissatou-diallo-le-proces-se-joue-dans-les-medias-215563

Voetnoten:

[1] http://www.youtube.com/watch?v=b0HpJ2hMnWY&feature=player_embedded#at=15

[2] http://www.rue89.com/2011/07/01/affaire-dsk-suivez-laudience-endirect-de-new-york-211766

[3] http://www.rue89.com/2011/07/01/affaire-dsk-les-mensonges-de-la-femme-de-chambre-211797?page=5

[4] http://www.francesoir.fr/actualite/justice/me-david-koubbi-j-ai-rencontre-nafissatou-diallo-une-femme-sincere-121696.html

[5] http://videos.tf1.fr/jt-we/l-interview-de-me-brafman-avocat-emblematique-de-dsk-6496445.html

[6] http://www.lefigaro.fr/international/2011/07/13/01003-20110713ARTFIG00622-taylor-aucune-preuve-de-violence-dans-l-affaire-dsk.php

(vertaling uit het Frans door M.A.)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!