© Modenatie
Nieuws, Economie, Antwerpen, Lokaal, Unizo, Antwerpen, Koopjes -

Regen fnuikt zomerkoopjes

ANTWERPEN - In de Antwerpse binnenstad klagen de modeboetieks steen en been. De eerste week van juli liep de verkoop vlot, maar door het regenachtige en koudere weer bleef het koopjesvolk massaal weg.

donderdag 28 juli 2011 15:25
Spread the love

Daling van de omzet

Volgens een persbericht van Unizo daalde dit jaar de omzet van de zomerkoopjes van de helft van de typische modewinkels met 10 procent, vergeleken met vorig jaar. Maar een aantal handelaars die ik gisteren aansprak, zeiden mij dat het veel erger is. Naar eigen zeggen zagen sommigen hun omzet met meer dan de helft dalen.

Structuurwerken

Vooral in de omgeving van de Nationalestraat, de Antwerpse modebuurt bij uitstek, heerst er grote ongerustheid over de dalende verkoopcijfers. Straks starten immers de lang verwachte noodzakelijke structuurwerken in de Nationalestraat. Deze werken zullen één jaar duren.

De handelaars vrezen dan ook dat ze deze tegenslag niet meer zullen kunnen goedmaken, gezien door de geplande heraanleg van de straat en omgeving de omzet sowieso zal blijven dalen. ”Wie geen financiële reserve heeft opgebouwd, zal het zeer moeilijk krijgen. De kans dat er een aantal faillissementen zullen uit voortvloeien is vrij reëel”, zegt voorzitter van Unizo-Antwerpen Stad, Ivo Nicolay.

Het Zuid

Hij verwijst naar de drama’s die zich hebben afgespeeld tijdens de heraanleg van de leien op het Zuid, waar meer dan 20 procent van de handelszaken de deuren moesten sluiten. Hoewel deze werken al enkele jaren zijn afgerond, kan je de gevolgen nog steeds merken.

De Mechelsesteenweg tussen de Nationale Bank en de Verdussenstraat vertoont duidelijke sporen van verval door de leegstand van niet meer onderhouden handelspanden.

Ruimtes promoten

Het is er zo erg dat de Antwerpse schepen van Economie, Robert Voorhamme (SP.A), heeft ingegrepen door een project op te zetten in samenwerking met het Stedelijk Instituut voor Kunsten en Ambachten. Sterke beelden moeten de aandacht van voorbijgangers trekken en de ruimtes promoten. Het doel is om sneller en makkelijker een goede overnemer te vinden met een activiteit die past binnen de commerciële mix van de winkelbuurt.

Ingewikkeld

Districtsvoorzitter Chris Anseeuw (SP.A + SPL) zucht als ik haar over de geplande werken aanspreek: “Het is een moeilijk en ingewikkeld dossier waar zeer veel partijen bij betrokken zijn. Bovendien is de Nationalestraat de drukste verkeersader in de oude binnenstad. Het centrum van Antwerpen bestaat uit kleine straatjes en die zijn eigenlijk niet geschikt om zoveel verkeer te slikken.”

“Anderzijds ben ik me ervan bewust dat de werken pijn zullen doen. Het oude centrum zal een jaar lang moeilijker bereikbaar zijn, zeker met de wagen. Maar we hebben, zoals dat tegenwoordig gaat, met alle partijen afspraken gemaakt en iedereen bij de voorbereiding betrokken. We onderhandelden met Unizo en De Lijn, de bewoners en met alle nutsbedrijven.”

“Op basis van een reeks openbare informatievergaderingen hebben we de plannen zo goed en zo kwaad mogelijk aan de wensen van de betrokkenen aangepast. Maar het is duidelijk dat we in dit dossier niet iedereen tevreden kunnen stellen.”

“We gaan er wel voor zorgen dat de heraanleg in fasen zal gebeuren, zodat telkens een deel van de straat bereikbaar blijft, precies om de miserie voor de handelaars zo veel mogelijk te beperken. Blijft in ieder geval dat er dringend iets aan de straat moet gebeuren”.En daar heeft de voorzitter groot gelijk in.

Pijnpunten

De straat komt regelmatig in het nieuws omwille van grondverzakkingen. Vooral voor fietsers is het er levensgevaarlijk. De grote plassen water aan de tram- en bushaltes zijn een vloek voor gebruikers van het openbaar vervoer. De voetpaden zijn een ware ramp voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Pleintjes en plantsoenen schreeuwen om een opknapbeurt en de verouderde rioleringen lopen vaak over, zodat de straat soms stinkt.

Na regen komt zonneschijn

Gelukkig zijn er ook verstandige en optimistische handelaars: “Als de werken achter de rug zijn, kan het alleen maar beter worden, want de straat krijg je omwille van haar centrale ligging als winkelstraat toch niet kapot.”

“Als ik tijdens de werken geen klanten krijg ,sluit ik de deuren en neem ik vakantie. We weten al jaren dat de heraanleg er komt. We hebben dus voldoende tijd gekregen om ons hierop voor te bereiden. Wie dit niet gedaan heeft, moet dan maar op de blaren zitten. Hoe sneller men eraan begint, hoe liever. Na regen komt er zonneschijn, hé!”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!