Vredesactivisten houden acties burgerlijke ongehoorzaamheid op testsite NEAT in het noorden van Zweden (foto: OFOG.org)
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Vredesactie, Afghanistan, NAVO, Zweden, Libië, Geweldloosheid, Burgerlijke ongehoorzaamheid, Humanitaire militaire interventie, War Starts Here, WRI, NAVO-bombardementen, NEAT, Ofog, North European Aerospace Test range (NEAT), Militair oefenterrein, Raketsystemen, Vredesnetwerk, Vredesactiekamp -

Vredesactivisten dringen geheime militaire testsite binnen in Noord-Zweden

Vredesactivisten uit 17 landen drongen op dinsdag 26 juli een geheime militaire testsite binnen in het noorden van Zweden. Met deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid wilden ze de rol van de enorme militaire testsite van North European Aerospace Test range (NEAT) in de voorbereiding van oorlogen zichtbaar maken. Ook twee actievoerders van Vredesactie namen er aan deel en werden gearresteerd.

woensdag 27 juli 2011 13:15
Spread the love

De actie begon dinsdagmiddag met een carnaval en straattheater, waarbij de actievoerders volledig in het roze gekleed de NEAT-testsite en de toegangswegen er naartoe markeerden met roze pijlen en de slogan ‘War starts here, let’s stop it here!’.

Het luchtruim boven de militaire site kleurde roze van de duizenden ballonnen die werden losgelaten zodat het vliegverkeer moest worden onderbroken. Honderdzeventig actievoerders drongen daarop de verboden zone rond de militaire basis binnen. Sommigen hielden een picknick op de start- en landingsbanen.

Geweldloos verzet tegen militaire interventies

Met die actie van burgerlijke ongehoorzaamheid en geweldloos verzet wilden de 170 pacifisten de aandacht vestigen op de oorlogsvoorbereidingen die op de immense testsite plaatsvinden. De actie is een van de grootste acties van burgerlijke ongehoorzaamheid in Europa sinds jaren, vergelijkbaar met wat de ‘burgerinspecties’ van Bomspotting deden op de luchtmachtbasis van het Limburgse Kleine Brogel.

Achtentwintig mensen werden gearresteerd door de Zweedse politie, onder hen activisten uit Venezuela, Spanje, Duitsland, Groot-Brittannië en Finland. Ook de twee Belgische activisten werden aangehouden. Dat meldde de Zweedse vredesbeweging Ofog, die de actie onder de naam ‘War starts here’ in samenwerking met de War Resisters’ International (WRI) op touw zette.

David Heller en Nicola Freeman werden gearresteerd toen ze het verboden gebied van de militaire basis betraden. “De Zweedse politie heeft alle Zweedse burgers het terrein uitgezet, maar enkele buitenlandse actievoerders werden voor 12 uur in hechtenis genomen”, aldus nog een persmededeling van Ofog.

Grootste testsite van Europa

De North European Aerospace Test range (NEAT), in het uiterste noorden van Zweden, beslaat een oppervlakte van 24.000 km², een gebied bijna zo groot als België, dat vooral uit wouden bestaat. Het is dan ook de grootste testsite voor luchtvaart in Europa. Er worden al 50 jaar testen en oefeningen gedaan met raketten, gevechtsvliegtuigen en onbemande vliegtuigjes (drones).

In 2009 organiseerde de Response Force van de NAVO hier een grootschalige oefening, met 400 tot 500 militairen en 50 gevechtsvliegtuigen van 10 verschillende landen. Bovendien is Zweden zelf niet eens lid van de NAVO en officieel nog altijd een ‘neutraal’ land.

Raketsystemen getest op NEAT werden gebruikt in oorlogen in onder andere Irak, de landen van ex-Joegoslavië, Afghanistan, Kasjmir en Libië. In de zomer van 2010 trainden 250 Amerikaanse soldaten hier op luchtbombardementen. Bij dit soort van bombardementen vallen in Afghanistan elk jaar duizenden burgerdoden.

Oefenterreinen als dat van NEAT spelen een essentiële rol in de voorbereidingen van militaire interventies en oorlog wereldwijd.

“Militairen oefenen hier om wereldwijd te kunnen ingrijpen”

“Militairen oefenen hier om overal ter wereld militair te kunnen ingrijpen. De huidige oorlogen in Afghanistan en Libië tonen aan dat militaire interventie niet werkt. In Afghanistan laat de militaire alliantie na meer dan tien jaar oorlog een puinhoop achter. In Libië legt de NAVO gewapenderhand een regimeverandering op en zal het conflict voort escaleren, en dat zogezegd om mensenrechten te beschermen”, zegt David Heller van Vredesactie vanuit het actiekamp in Luleå in het noorden van Zweden.

De actie werd georganiseerd door het Zweedse vredesnetwerk Ofog en wordt ondersteund door talrijke Zweedse en internationale groepen, waaronder ook Vredesactie. De actie van dinsdag past in een internationaal vredesactiekamp dat van 22 tot 29 juli plaatsvindt in Luleå.

Europees netwerk tegen interventies

Tegelijkertijd houdt War Resisters’ International er haar jaarlijkse vergadering en vredesseminar. Ook de komende dagen staan nog meer acties van burgerlijke ongehoorzaamheid op de agenda.

David Heller: “Met onze deelname aan dit internationaal actiekamp werken we aan de versterking van een uitgebreid Europees netwerk tegen militaire interventies. Op 1 april 2012 organiseren we een internationale actie van burgerlijke ongehoorzaamheid aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Hier leggen we de noodzakelijke contacten.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!