Verslag, Nieuws, Economie, Milieu, China, Puma -

Puma weert giftige stoffen in sportkledij

Sportfabrikant Puma wil de uitstoot van giftige stoffen tijdens zijn productie weren. Daarmee reageert Puma als eerste op een onderzoek van milieuorganisatie Greenpeace, waaruit bleek dat Westerse sportmerken mee verantwoordelijk zijn voor de vervuiling van Chinese rivieren.

woensdag 27 juli 2011 14:50
Spread the love


doc

Greenpeace deed een jaar lang onderzoek in de Chinese textielindustrie en nam monsters van het water van de grote Chinese rivieren, zoals de Blauwe Rivier en de Parelrivier. Uit de analyse van de monsters bleek dat twee van de grootste productiecentra een heel gamma van persistente giftige stoffen lozen in de Chinese waterlopen. Het gaat om zware metalen en hormoonverstorende stoffen zoals nonylphenol. Merken als Nike, Adidas, Puma, H&M en Lacoste doen zaken met de Chinese bedrijven.

Twee weken na de publicatie van het rapport laat Puma, de op twee na grootste producent van sportartikelen ter wereld, weten dat het alle gevaarlijke stoffen uit zijn artikelen wil weren tegen 2020. In de verklaring van Puma staat dat het bedrijf binnen acht weken met een actieplan komt waaruit zal blijken hoe de beloftes worden omgezet in concrete daden.

“De eerste ronde van onze Detox Challenge is gewonnen door Puma, nu moeten Nike en Adidas een tandje bijzetten in de race naar een gifvrije toekomst”, zegt Pavel Klinckhamers van Greenpeace. Greenpeace roept Nike en Adidas op om het voorbeeld van Puma te volgen. “De wedstrijd is nog niet beslist”, zegt Klinckhamers. “We roepen deze drie merken op nu leiderschap te tonen door transparanter te zijn over het gebruik en de uitstoot van giftige stoffen tijdens het productieproces van hun artikelen.”

China is de grootste exporteur van textiel ter wereld. Het is niet de eerste keer dat producenten er onder vuur komen omdat het milieu de prijs betaalt voor de productie van goederen voor het Westen. Vorig jaar nog stelden Chinese milieugroepen de loodvervuiling aan de kaak bij de productie van mobiele telefoons en computers van onder meer Apple.


take down
the paywall
steun ons nu!