“Taliban ontzien burgers in nieuwe strategie”
Verslag, Nieuws, Wereld, Samenleving, Afghanistan, Taliban -

“Taliban ontzien burgers in nieuwe strategie”

De taliban proberen in het noordwesten van Pakistan hun populariteit te herwinnen door burgers te ontzien bij aanslagen of betrokkenheid bij burgerdoden te ontkennen.

dinsdag 26 juli 2011 12:17
Spread the love

Volgens Khalid Khan, een gepensioneerde majoor die deelnam aan militaire operaties tegen de taliban in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA), heeft de taliban een nieuwe strategie ingezet: alleen aanslagen op de politie en het leger. Die strategie werd zichtbaar na de dood van Al Qaeda-leider Osama bin Laden. Bin Laden werd op 2 mei gedood door Amerikaanse speciale eenheden.

Vergeldingsacties

Bij een vergeldingsactie voor de dood van Bin Laden op 13 mei in Shabqadar, kwamen tachtig militairen om. Op 18 mei vielen militanten een veiligheidspost aan in Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa, met als gevolg een vuurgevecht dat vier uur duurde. Bij dat gevecht kwamen vijftien burgers om. De taliban ontkenden betrokkenheid bij de dood van deze burgers.

Op 22 mei verklaarden de taliban wel verantwoordelijk te zijn voor de bestorming van een marinebasis in Karachi. Bij die aanval kwamen tien militairen om. Een week later, op 28 mei, parkeerden militanten een bomauto bij een politiebureau in Peshawar. Bij die aanslag kwamen minstens 11 mensen om en er vielen 39 gewonden. De meeste slachtoffers waren politiemensen en de taliban eisten ook hier al snel de verantwoordelijkheid op.

Op 12 juni ontkenden de taliban betrokken te zijn geweest bij een aanslag bij een drukke supermarkt in Peshawar. Bij die aanslag kwamen 45 mensen om.

Taliban-woordvoerder Ihsanullah Ihsan verklaarde tegenover de plaatselijke media dat “buitenlanders” proberen geestelijken in diskrediet te brengen door aanslagen te plegen op burgers. Hij stelde zelfs dat de taliban wraak zou nemen voor de moorden op onschuldige burgers.

Religieuze partijen

De taliban werden in de afgelopen jaren erg impopulair in Pakistan. Zelfs religieuze politieke partijen die de beweging ooit steunden, distantieerden zich van de taliban.

“Toen de taliban alleen nog het leger en de politie aanvielen, steunde de plaatselijke bevolking de strijders”, zegt Abdul Wahid, een gebedsleider in Peshawar. “Sinds het najaar van 2005 vallen de taliban echter ook moskeeën, scholen, markten en overheidsgebouwen aan en de sympathie is daardoor omgeslagen in woede.”

Wahid zamelde aanvankelijk geld in voor de taliban, maar stopte daarmee toen de strijders begonnen met aanslagen op onschuldige burgers.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!