Verslag, Nieuws, Wereld, Islamofobie, Multiculturele samenleving, Extreemrechts gedachtegoed, Anders Behring Breivik -

Islamhaters na Oslo: “het is de schuld van de multicultuur”

Wat vinden de islamofoben er van dat ze gretig geciteerd worden in het boek van de Noorse terrorist? De meesten voelden zich verplicht te reageren op hun websites na de vele vragen die ze kregen.

dinsdag 26 juli 2011 12:30
Spread the love

De anonieme blogger Fjordman die de grootste inspiratiebron blijkt te zijn van de terrorist Breivik reageert uitgebreid op de anti-islamwebsite Gates of Vienna. De naam van die website (die vaak geraadpleegd werd door Breivik) verwijst naar de belegering van Wenen in 1683. Dat jaartal zou Breivik inspireren. Het jaartal 2083 op het voorblad van zijn compendium verwijst naar de vierhonderdste verjaardag van die belegering. Een mooi moment om de bevrijding van Europa te vieren, vindt Breivik.

Fjordman ontkent dat hij Breivik ooit ontmoet heeft. Dat schrijft ook Breivik in zijn compendium. Hij zou wel geprobeerd hebben om Fjordman in levende lijve te zien. Hij ontkent ook dat hij Breivik kan aangezet hebben tot geweld. Meer nog, Fjordman schrijft dat hij altijd gewaarschuwd heeft tegen geweld als dat van Breivik.

“People like me have been warning against rising ethnic tensions for years, not creating them. They have been created by runaway mass immigration to Western countries, and als long as that runaway immigration continues, I fear that these tensions are going to continue to rise as well.”

Breivik trok geïnspireerd door islamhaters als Fjordman ten oorlog tegen de multiculturele maatschappij en toch slaagt Fjordman er in om ook het geweld van Breivik in de schoenen van de multiculturalisten te schuiven.

Fjordman herhaalt verder nog eens dat er niet zo iets als een gematigde islam bestaat. Het is precies die overtuiging die Breivik tot zijn endlösung bracht.

Dat uiteindelijk de multiculturele samenleving zelf verantwoordelijk is voor het geweld van Breivik is een gedachte die ook bij de andere bekende islamhaters opduikt. Pamela Geller van Atlas Shrugs schrijft: “If anyone incited him to violence, it was Islamic supremacists. If anything incited him to violence, it was the Euro-Med policy.”

Ook bij The Brussels Journal vind je die verzuchting terug. De Belg Paul Belien, die een paar keer geciteerd wordt door Breivik, is hoofdredacteur van die website. Fjordman schreef tientallen bijdragen voor The Brussels Journal. “His rage, fed by videogames, may also have been caused by the lack of real debate on the radical changes caused by multiculturalism”, staat er te lezen in een reactie op de terreurdaad in Oslo. Volgens The Brussels Journal is er geen debat mogelijk over de rol van de islam en dat kan meegespeeld hebben in de beslissing van Breivik om naar geweld te grijpen.

Bovendien moeten de terreurdaden ook in perspectief geplaatst worden, zo klinkt het nog: “The thousands and thousands of people murdered by (radical) islam should weigh heavier than these 92 deaths.”

Robert Spencer van JihadWatch maakt er zich vanaf door te verwijzen naar het nummer Helter Skelter van The Beatles dat de psychopaat Charles Manson zou geïnspireerd tot zijn moorden. Geen enkele boodschap in het werk van Spencer kan Breivik geïnspireerd hebben, aldus Spencer.

Bij terreurdaden van moslimfundamentalisten is dat natuurlijk anders, voegt Spencer er aan toe. “There is nothing Breivik could conceivably have read here as a justification for killing anyone. There is plenty in the Qur’an and Sunnah that jiadists can and do use as justification for murder.”

De voorbije jaren ontstond een netwerk van radicale islamhaters en websites met enkele politieke vertakkingen zoals de PVV van Wilders. De geciteerde auteurs zijn een aantal van de bekende namen uit dat netwerk. Na de terreurdaad van Breivik – die zich duidelijk liet inspireren door die auteurs en zich ook als onderdeel zag van dat netwerk – wassen de islamhaters hun handen in onschuld. Geen enkele twijfel, geen bezinning. Uit hun eerste reacties blijkt alvast niet dat ze in de toekomst hun toon zullen matigen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!