“Egyptisch leger zal zich schikken naar grondwet”
Nieuws, Afrika, Egypte -

“Egyptisch leger zal zich schikken naar grondwet”

Een vooraanstaand lid van de militaire raad heeft maandag in Washington herhaald dat het Egyptische leger geen belangrijke politieke rol meer wil spelen. Het zal de macht overdragen aan een democratisch verkozen regering. Maar de Egyptische bevolking blijft wantrouwig tegenover de militaire machthebbers.

dinsdag 26 juli 2011 21:01
Spread the love

Generaal Mohammed Al-Assar verklaarde dat de rol van het leger niet door de militairen zelf zal worden bepaald – zoals critici beweren – maar “door de Egyptische grondwet”. Die wordt na de parlementsverkiezingen later dit jaar opgesteld. “We hebben geen zaken met de inhoud van de grondwet”, zei Al-Assar aan de toehoorders in het Amerikaanse Vredesinstituut in Washington.

Volgens Al-Assar zullen de taken van het leger als deel van de grondwet in een referendum aan het volk worden voorgelegd, na de parlementsverkiezingen. “Het leger wil zelfs liefst de transitieperiode bespoedigen en een eind maken aan zijn huidige bestuur van een land van 85 miljoen mensen”, aldus de generaal.

Protesten op Tahrirplein

Al-Assar deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan Washington, waar de bezorgdheid toeneemt over de weigering van de militaire raad om buitenlandse waarnemers toe te laten bij de parlementsverkiezingen en het bezwaar tegen buitenlands geld voor Egyptische ngo’s. “Het Egyptische volk is nationalistisch en gekant tegen buitenlandse inmenging in het politieke leven”, zei hij daarover.

Zulke standpunten gaven aanleiding tot speculaties dat het leger voor zichzelf een beslissende rol in de politiek ziet weggelegd, maar Al-Assar ontkende dat. Het zou hem enkel gaan om het beschermen van “de nationale soevereiniteit”.

Toch wordt in Egypte gevreesd dat het leger zal terugkomen op zijn belofte om het land op weg te helpen naar een volwaardige democratie. In de voorbije twee weken waren er ongeziene protesten op het Tahrirplein en elders in het land omdat het leger zich niet geroepen voelt om voormalige leiders en politiemensen verantwoordelijk te stellen voor het doden van achthonderd betogers tijdens de achttiendaagse opstand.

De militaire raad maakte ook bekend dat het een comité zal vormen om een aantal principes op te stellen als leidraad voor de grondwet. De meeste politieke organisaties en partijen in het land beschouwen dat als een teken dat het leger zijn troepen en budget wil afschermen van parlementaire en openbare controle.

Verdeeldheid

Een andere kwestie die voor wrevel zorgt, is een regeling van de militaire raad om de volgende parlementsverkiezingen te organiseren. Politieke partijen en groepen namen de maatregel onder vuur omdat de indeling van de districten ertoe kan leiden dat voormalige leden uit de partij van de verdreven president Moebarak, die uit machtige families in landelijke gebieden komen, hun zitjes in het nieuwe parlement kunnen behouden.

“Egypte is een rechtstaat en het leger zal dat respecteren”, suste Al-Assar. Hij zegt dat de meeste kwesties beter door het nieuwe parlement worden behandeld dan door het leger. “We zijn geen dictators. Het Egyptische leger is van het Egyptische volk (…) We willen ons graag voorbereiden op de rol die het volk van ons verwacht.”

Al-Assars uitspraken kunnen wijzen op verdeeldheid onder de leden van de militaire raad. Zijn factie roept op tot diepgaande en echte veranderingen, terwijl anderen onder leiding van de minister van Defensie Mohamed Hussein Tantawi en generaal Hassan Al-Rewiny een geleidelijke overgang willen met behoud van de privileges die het leger genoot onder Moebarak.

Beide groepen kampen met het groeiende ongeduld bij het Egyptische volk. Veel gewone Egyptenaren zeggen dat ze nog geen voordelen van de revolutie hebben ondervonden. Ze vinden dat het leger te traag in de richting van een democratie beweegt voor een revolutie van zulke omvang.

take down
the paywall
steun ons nu!