Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Antwerpen, Kunstpatrimonium, Open Kerken, Open Churches Foundation -

Open Kerken tijdens zomermaanden in heel België

dinsdag 19 juli 2011 11:15
Spread the love

ANTWERPEN – Een kerk is een richtpunt in het landschap, een gemeenschappelijk herkenningsteken voor de bewoners, een ruimte open voor iedereen die ons erfgoed wil ontdekken, maar ook een ruimte voor gebed, meditatie, terugkeer naar de kalmte …

De stichting ‘Open Churches Foundation‘ streeft ernaar een netwerk van ‘open kerken’ op te richten die gezamenlijke acties voeren om in deze kerken een warme en rustgevende sfeer te scheppen: logo aan de buitenkant, aanduiding van de openingsuren, open ruimte achteraan in de kerk voor het onthaal, onthaaltafel met informatiebrochures, gastenboek, muziekbegeleiding, …

Een internetsite en een informatiebrochure helpen de bezoekers op ontdekkingstocht te gaan naar ‘open en gastvrije’ kerken bij ons en elders in Europa.

Een hondertal kerken in België deelt dit initiatief. In Antwerpen doen zelfs 5 kerken mee.

We gingen eens een kijkje nemen in de Sint-Antonius-van-Paduakerk aan de Paardenmarkt.

Het kunsthistorisch patrimonium van de Sint-Antoniusparochie is ongemeen boeiend omdat het hier niet alleen een erfenis betreft van de neogotiek en de verschillende negentiende-eeuwse broederschappen, maar omdat vele kunstwerken afkomstig zijn uit de voormalige Sint-Walburgiskerk en vooral uit de oude Kapucijnenkerk.

De bouw dateert van 1904. Met zijn zuivere stijl, zonder stukadoorsgothiek, knipoogt dit gebouw naar de 13de-eeuwse overgangsstijl romaans-gotiek. Een driebeukige kruiskerk waarin het patrimonium uit de 17de eeuw met zeer veel zorg geïntegreerd werd.

Bekijk meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627098232647/show/

take down
the paywall
steun ons nu!