Antwerpen, Lokaal, Architectuur, Antwerpen, Renaat Braam -

Antwerpen: hommage aan architect Renaat Braem (1910-2001)

maandag 18 juli 2011 11:30
Spread the love

ANTWERPEN – De jongste jaren is het traditie dat op 11 juli een grote Antwerpenaar geëerd wordt. Dit jaar is dat architect Renaat Braem, die 10 jaar geleden overleed (1910-2001).

De stad Antwerpen en architect Renaat Braem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hij ontwierp verschillende opvallende Antwerpse gebouwen, waaronder de politietoren aan de Oudaan.

Renaat Braem wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van moderne architectuur en stedenbouw in België. Als enige Belg ooit liep hij van 1935 tot 1937 stage bij de architect Le Corbusier.

Net zoals zijn leermeester ontwikkelde Braem een duidelijke visie op sociale huisvesting en op de rol van hoogbouw in de stad van de toekomst.

De Kielblokken in Antwerpen, Sint-Maartensdal in Leuven, de Modelwijk in Brussel-Jette en de befaamde Antwerpse politietoren getuigen hiervan. Dit administratief centrum voor de stad Antwerpen was toen, en zelfs nu nog, controversieel. Het was een van de meest inspirerende hoogbouwcomplexen van zijn tijd in België.

Er was op 11 juli een gegidste fietsroute langs realisaties van Braem in samenwerking met Antwerpen Averechts.

Vertrekpunt was kindertuin De Gummi’s aan het Sint-Jansplein. “Een uniek schoolgebouw én prototypisch voorbeeld voor het werk van Braem”, zei burgemeester Patrick Janssens (SP.A) tijdens zijn gelegenheidstoespraak.

Bekijk meer foto’s: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157627092798043/show/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!