Nieuws, Wereld, Europa, Politiek, Gaza Flotilla -

Eén schip van Vrijheidsvloot op koers naar Gaza

Het Franse schip Dignité-Al Karama is als enige vaartuig van de zogenaamde Vrijheidsvloot II onderweg naar de Gazastrook. Negen andere schepen die hulpgoederen naar het Palestijnse gebied willen brengen, liggen al bijna twee weken aan de ketting in Griekenland. Zes Spaanse actievoerders zijn intussen in Athene aan een hongerstaking bezig.

woensdag 13 juli 2011 11:37
Spread the love

De Vrijheidsvloot II is een herhaling van de veelbesproken poging van Europese en Turkse actievoerders om eind mei 2010 met acht schepen met hulpgoederen de Israëlische blokkade van de Gazastrook te doorbreken. Israëlische commando’s maakten hardhandig een einde aan het initiatief. Daarbij vielen negen doden en tientallen gewonden.

Dit jaar werd een tweede vloot samengesteld, met een 500-tal activisten uit 45 landen. Maar bijna alle schepen die de actievoerders en de 5000 ton hulpgoederen moeten vervoeren, liggen al elf dagen aan de ketting in Griekenland. Israël heeft Griekenland onder druk gezet om de vloot niet te laten vertrekken. Verschillende schepen werden ook gesaboteerd.

Van Kreta naar Rhodos

De Dignité-Al Karama, die op 25 juni van Corsica vertrok, is het enige schip van de vloot dat nog vrij rondvaart. Het schip, dat ook vertegenwoordigers aan boord heeft van de Spaanse en Griekse delegaties die de actie mee dragen, kreeg na een tussenstop in een haven op Kreta op 9 juli toestemming om naar het Griekse eiland Rhodos te varen. “We proberen nu meer passagiers aan boord te krijgen om dan verder te varen naar Gaza”, zegt het Franse Europarlementslid Nicole Kiil-Nielsen aan boord van de Dignité.

Spaanse actievoerders houden intussen sinds 5 juli de Spaanse ambassade in Athene bezet. Zes van hen zijn maandag (11 juli) met een hongerstaking begonnen. In een verklaring zeggen dat ze niet zullen eten “voor de Spaanse regering aangeeft dat ze zal tussenbeide komen om de Gernika in staat te stellen vrij over de Middellandse Zee te varen.” De Gernika, het Spaanse schip van de vloot, is aan de ketting gelegd in Kolymbari, een haven op Kreta. Tot hiertoe heeft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Spaanse actievoerders alleen laten weten dat het geen publieke verklaringen zal afleggen over de zaak.

Nieuwe plannen

Acht andere schepen, waaronder twee vrachtschepen, worden vastgehouden in verschillende Griekse havens. Een Iers schip dat twee weken geleden waarschijnlijk gesaboteerd werd, wordt nu hersteld in een Turkse haven.

De bemanning van het Canadese schip Tahrir zegt dat ze voor het ogenblik haar plannen opgeborgen heeft om nog naar Gaza te varen. Het Amerikaanse ship Audacity of Hope wordt vastgehouden in Athene. Het Zweeds-Grieks-Noorse schip Juliano werd door de Griekse kustwacht aan de ketting gelegd in Heraklion nadat de Israëlische buitenlandminister Avigdor Lieberman de Sierra Leoonse president Ernest Bai Koroma ervan had overtuigd het schip zijn Sierraleoonse vlag te ontnemen.

De bemanning van vijf andere schepen die niet kunnen uitvaren, de Louise Michel uit Frankrijk, de Stefano Chiarini uit Italië en de Freedom for All, de Methimus II en de Gernika, zou plannen smeden om een nieuw konvooi te vormen dat later toch naar Gaza zou kunnen vertrekken.

“Hulp aan terroristen”

Volgens de Israëlische ambassadeur in Spanje, Raphael Schutz, is er “geen humanitaire crisis” of een tekort aan voedsel en geneesmiddelen in de Gazastrook. De vrijheidsvloot is “een propaganda-evenement om solidariteit te creëren met een terroristische groep die Israël van de kaart wil vegen en zoveel mogelijk joden en Israëli’s wil doden.” Schutz verwijst naar Hamas, de militante islamistische beweging die het voor het zeggen heeft in de Gazastrook.

Israël kreeg vorige week af te rekenen met een andere internationale poging om de aandacht te vestigen op de Palestijnse kwestie. Honderden actievoerders kwamen met het vliegtuig aan in de luchthaven van Ben Goerion met de bedoeling door te reizen naar de Palestijnse gebieden. Ze wilden er deelnemen aan de ‘Welkom in Palestina’-campagne, een initiatief van vijftien Palestijnse burgerorganisaties en steungroepen in het buitenland.

De deelnemers aan de ‘fly-in’ werden opgewacht door honderden zwaarbewapende soldaten en politieagenten. De meeste reizigers werden aangehouden en worden nu geleidelijk het land uitgezet.

Israël staat zwaar onder druk. De Palestijnen willen het in september in de VN tot een stemming laten komen over de vorming van een Palestijnse staat. De voorbije maanden maakte Israël al een slechte beurt in verschillende VN-rapporten waarin het optreden van Israëlische ordediensten tegen actievoerders die het opnemen voor de Palestijnen wordt gehekeld.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!