Nieuws, Cultuur, Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Zomer van Antwerpen, Comp.Marius -

Drama in openluchtbibliotheek

Elke donderdagavond organiseert Companie Marius ‘Drama in de bib’, in samenwerking met de Zomer van Antwerpen. Op 7 juli vond de eerste aflevering plaats, de enige toneelvoorstelling in de reeks.

woensdag 13 juli 2011 18:30
Spread the love

De zomerbib bestaat nu al twee jaar en richt zich tot iedereen die graag leest in open lucht. “Ik hou van iemand die leest. Er gaat een heel mooie concentratie van uit”, vertelt scenariste Waas Gramser, medeoprichter van openluchtbibliotheek Comp.Marius.

“Mensen van alle leeftijden, kleuren of interesses strips of encyclopedieën zien lezen. Dat vind ik ongelooflijk schoon, nobel en eenvoudig. Ik wou die mensen samenbrengen op één tribune.”

Oude werken in een nieuw jasje

‘Drama in de bibliotheek’ is een reeks van zeven donderdagavonden in de openluchtbibliotheek waarin Waas Gramser en Kris van Trier zeven verschillende auteurswerken onder handen nemen.

Ze maken vertalingen of bewerkingen en proberen die daarna uit, met het blad in de hand, met een kleine enscenering en wat kostuums voor het publiek. Op 7 juli speelden ze een scène die ze in 2010 ook al hadden opgevoerd, getiteld ‘De kleine ondervraging’.

“Vorig jaar heette het ‘Boek en spelen’ en speelden wij zelf acht keer”, zegt Gramser. “We nodigden ook vier acteurs uit om teksten te lezen die we zelf vertaald en bewerkt hadden. Veel acteurs komen terug. We werken graag met hen samen, maar vinden het belangrijk dat er altijd wel iemand nieuw bij komt. Op 7 juli was dat theateracteur Stefaan Degand.”

Elitair publiek

“Onze doelgroep is heel breed, daarom spelen we enorm graag in de zomerbibliotheek. We mikken ook op mensen die gewoonlijk niet naar een toneelvoorstelling gaan”, zegt Gramser.

Bij de eerste voorstelling kwam vooral een blank publiek. Volgens Gramser is dat te wijten aan het vooroordeel dat kunst voor de elite is. “Wij proberen wel met organisaties samen te werken die niet voor een elitair publiek spelen, maar in Frankrijk bijvoorbeeld staan ze daarin veel verder. Daar trekt een heel team de wijken in om mensen aan te spreken.

Vissersvrouwen, Turken en Marokkanen, ze komen allemaal. Zeker in het zuiden, in Toulon of Marseille. Daar zitten zelfs jongeren met brommertjes die ondertussen joints roken. Van de 250 mensen in het publiek waren er 100 nog nooit naar het toneel gegaan. Wat dat betreft, hebben we nog veel van hen te leren.”

Op donderdag 14 juli om 20.30 uur komt Godfried Bomans aan bod met een radio-uitzending. Surf voor meer informatie naar www.zva.be.

© 2011 – StampMedia – Farah Ahaddour

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!