Nieuws, Wereld, Economie, China -

Beijing tracht overzeese koopwoede van rijke Chinezen in te tomen

Rijke Chinezen hebben het afgelopen jaar 34 miljard euro uitgegeven in steden als Londen, Parijs en Milaan. Naast dure parfums, exclusieve horloges en designerkledij kopen de bezoekers uit het Verre Oosten ook steeds meer huizen en kunst. De Chinese overheid is niet blij met de aanzwellende geldstroom die het land verlaat.

woensdag 13 juli 2011 14:42
Spread the love

“Laat de buitenlanders de Chinese fortuinen niet wegkapen”, kopte een opiniestuk in de Chinese zakenkrant Economic Observer deze maand. De auteur brak een lans voor lagere importheffingen op luxegoederen, in de hoop dat rijke Chinezen meer in eigen land gaan kopen.

China is nog geen consumptiemaatschappij. In de VS zijn de aankopen door burgers goed voor ongeveer 60 procent van het bruto binnenlands product, in China bedroeg dat aandeel vorig jaar nog maar 37 procent. Er zijn wel steeds meer Chinezen die veel geld uit te geven hebben, maar ze doen dat blijkbaar bij voorkeur in het buitenland.

Liever shoppen in het buitenland 

Luo Xinmiao noemt zichzelf merkverslaafd. Luxegoederen moet je halen waar ze vandaan komen, is haar devies. “Ik vertrouw geen Burberry of Gucci in China,” zegt ze. “Ik heb zelfs mijn twijfels bij de winkels van de grote merken in Beijing en Shanghai. Veel van wat ze aanbieden wordt in China gemaakt. En ze zijn veel duurder dan dezelfde winkels in Londen.”

Dat blijkt te kloppen. Volgens de World Luxury Association gaven Chinese consumenten vorig jaar vier keer meer uit aan luxegoederen in het buitenland dan in China, en dat zou vooral te wijten zijn aan de grote prijsverschillen. Omdat steeds meer Chinezen reizen, tikken de totalen snel aan. Vorig jaar reisden 57 miljoen Chinezen naar de rijke landen.

Chinezen hebben bovendien steeds meer uit te geven. In en rond de Engelse studentensteden, waar ook veel Chinese jongeren ingeschreven zijn, wordt dat duidelijk op de huizenmarkt. Aanvankelijk kochten welgestelde ouders een flat voor hun zoon of dochter, maar nu blijken Chinese investeerders ook op zoek te gaan naar optrekjes die makkelijk een paar miljoen pond kosten. Dit jaar zullen Chinese kopers goed zijn voor 5 tot 10 procent van alle woonhuizen die verkocht worden in Londen, schat de gespecialiseerde consultant CBRE.

Ook bij kunstveilingen in grote Europese steden bieden Chinezen fervent mee. Vaak jagen ze de prijzen op.

Lagere invoerheffingen

De Chinese overheid ziet het met lede ogen aan. Chinese economen vrezen dat al te gretige Chinese kopers de huizenmarkt in sommige landen kunnen oververhitten. Dat zou tot negatieve reacties kunnen leiden tegenover Chinese investeerders in het algemeen. Maar de beleidsmakers in Beijing maken zich toch vooral zorgen over de financiële aderlating die al die aankopen in het buitenland betekenen.
In Beijing wordt dan ook al ernstig nagedacht over een verlaging van de invoerheffingen op luxeproducten. Die werden ingevoerd om spilzuchtige consumptie tegen te gaan en te vermijden dat de groeiende inkomenskloof al te zichtbaar zou worden. De Chinese economie zou wel varen bij een extra injectie van tientallen miljarden, zeggen voorstanders van een verlaging van de heffingen. Tegenstanders voeren aan dat de staat wel een zekere inkomensbron zal zien opdrogen.

take down
the paywall
steun ons nu!