Spaanse conservatieven willen integratiecontract voor migranten
Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Spanje, Migratie -

Spaanse conservatieven willen integratiecontract voor migranten

In Spanje wil de centrumrechtse Partido Popular (PP) dat migranten een integratiecontract ondertekenen. Zo'n contract verplicht migranten de taal te leren en naar het land van herkomst terug te keren als ze geen werk hebben. Volgens de laatste peilingen maakt de PP de meeste kans om de parlementsverkiezingen te winnen. Die vinden mogelijk al in november plaats.

dinsdag 12 juli 2011 17:26
Spread the love

Ondanks de internationale economische crisis handhaafde Spanje de laatste jaren zijn migratiebeleid. Niet alleen door het grote aantal immigranten maar ook door zijn behandeling van immigranten is Spanje Europa’s belangrijkste immigratieland, stelt een rapport van de Migration Policy Group en de British Council.

Niettemin heeft de socialistische PSOE van premier José Luis Rodríguez Zapatero de laatste maanden ook in migrantenrechten gesnoeid. Wie geen werk heeft, kan bijvoorbeeld zijn verblijf in Spanje niet legaal maken en moet dus terugkeren naar zijn land van herkomst.

Niet genoeg voor PP

Voor de centrumrechtse Partido Popular volstaat dit niet. De grootste oppositiepartij eist nog zwaardere beperkingen. De PP wil de aankomst van nog meer nieuwe migranten voorkomen en het terugsturen van migranten zonder geldige documenten vergemakkelijken.

Met het oog op de parlementsverkiezingen lanceerde PP-boegbeeld Mariano Rajoy daarom het voorstel van het integratiecontract. Wie in Spanje aankomt of wie zijn verblijfsvergunning wil verlengen, zou zo’n contract moeten ondertekenen.

Wie het contract ondertekent, verbindt er zich toe “de wetten na te leven, de gewoontes van de Spanjaarden te respecteren, de taal te leren, belastingen te betalen, actief te werken aan zijn integratie in de samenleving, en terug te keren naar zijn land als men gedurende enige tijd geen werk vindt.”

Voorsprong op PSOE

Bij de vorige verkiezingen in 2008, die de PP verloor, had Rajoy het voorstel al eens gelanceerd. De PP wil van migratie opnieuw een van de speerpunten van haar verkiezingscampagne maken. De kaarten liggen nu anders dan vier jaar geleden want volgens de laatste peilingen heeft de centrumrechtse PP een voorsprong van ongeveer 15 procentpunten.

De parlementsverkiezingen vinden normaal op 22 maart 2012 plaats maar de kans dat ze vervroegd worden groeit met de dag. Eind november circuleert daarbij als een waarschijnlijke optie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!