Nieuws, Europa, Economie, Milieu, Energie -

Gazprom krijgt voet tussen de deur in Duitse energiemarkt

Het grootste Russische gasconcern Gazprom is in gesprek met het Duitse RWE om een strategisch belang te kopen in het energiebedrijf, melden Duitse media. Als deze onderhandelingen slagen, zal het Rusland voor het eerst lukken om een aandeel te krijgen in een groot Duits bedrijf – iets waar de Duitse politiek altijd huiverig voor was.

dinsdag 12 juli 2011 07:57
Spread the love

De onderhandelingen zijn een rechtstreeks gevolg van de vorige maand aangekondigde Duitse kernuitstap tegen 2022, die de energiebedrijven de komende jaren een tegenvaller van enkele miljarden euro’s bezorgt. Ook de verplichting voor de Duitse energiebedrijven om vanaf januari 2012 emissierechten te betalen zorgt voor een zoektocht naar nieuwe investeringen.

De vrees van critici van de atoomuitstap dat deze zou leiden tot een verlies van Europese autonomie op zijn energiemarkt lijkt daarmee uitgekomen te zijn. De vier grote Duitse energiebedrijven leden sinds het voornemen al een verlies van 20%.

In juni maakte RWE nog bekend dat het gas en elektriciteit zal verkopen aan Belgische bedrijven. Met Rusland in de energiemarkt zal Europa in de toekomst steeds meer afhankelijk worden van de grillen van het Kremlin.

Een scenario zoals in Oekraïne, waarin oplopende conflicten over de prijs van energieleveranties ertoe hebben geleid dat Rusland de gaskraan eenvoudigweg tijdelijk heeft dichtgedraaid, zal in de toekomst ook West-Europa steeds meer bedreigen.

De besprekingen gingen vorige maand van start onder de geheime codenaam Andromeda. Gazprom zou ook in gesprek zijn met E.ON en GDF Suez, maar oogst daar voorlopig minder succes vanwege eerdere prijsconflicten of gasleveranties.

take down
the paywall
steun ons nu!