Nieuws, Milieu, België, Klimaatactiekamp 2011 -

Actievoerders kamperen op terrein chemiereus BASF

Een groepje van dertien milieu-activisten brengt de nacht van zaterdag op zondag door in een geïmproviseerde camping op het bedrijfsterrein van BASF in de Antwerpse haven. Volgens de actievoerders is de chemiereus één van de oorzaken van klimaatverandering en andere milieuproblemen.

zondag 10 juli 2011 10:39
Spread the love

De actievoerders gingen op zaterdagavond 9 juli het bedrijfsterrein op en sloegen er vier tenten op.

“BASF profileert zich op zijn website als een bedrijf dat uitblinkt in duurzaamheid en efficiënt energiegebruik. Het bedrijf beweert dat het bijdraagt aan het vinden van oplossingen voor globale uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie-efficiëntie, voeding en mobiliteit. Daarom leek het ons een uitstekende plaats om er tijdelijk ons klimaatactiekamp te vestigen. We eisen een stukje van het bedrijf op en maken het op die manier écht groener”, aldus een van de activisten.

Hoe groen is BASF?

Het groene imago waar BASF op zijn website mee uitpakt, kan immers niet verhullen dat het bedrijf een kwalijke rol vervult. Zo is het een van de bedrijven met de hoogste uitstoot van broeikasgassen in de Antwerpse haven. De chemische industrie verbruikt ook enorm veel energie.

Daarnaast is BASF één van de motoren achter de ontwikkeling van genetisch gemanipuleerde organismen. In de omstreden veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren staan ook door BASF ontwikkelde en gepatenteerde aardappelen.

“Wij geloven niet dat genetische manipulatie zal bijdragen aan de oplossing van honger in de wereld, zoals vaak beweerd wordt”, aldus de activisten.

Een week lang klimaatactiekamp

De actie kadert in het klimaatactiekamp dat sinds dinsdag in het Sint-Annabos, op Linkeroever, georganiseerd wordt. Honderden mensen verzamelen er voor een week van workshops, discussies en acties rond klimaatverandering en mobiliteit.

Op zaterdagnamiddag waren er verschillende acties in het stadscentrum. Eén van de DIY (Do It Yourself)acties werd opgezet en uitgevoerd door de kinderen. Op en rond de Meir plakten ze hun zelfgetekende posters over reclamepanelen en schreven ze met krijt boodschappen voor een beter milieu (voor meer fietsen in de stad, het behoud van het Sint-Annabos) op de grond. De kinderen werden hierbij muzikaal begeleid door de sambaband Rythms of Resistance.

Zondag staan workshops van de Field Liberation Movement en een Big Jump DIY in het Noordkasteelbos op het programma.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!