Zeven miljard mensen in oktober
Nieuws, Wereld -

Zeven miljard mensen in oktober

NEW YORK — De Verenigde Naties vieren volgende week Wereldbevolkingsdag, enkele maanden voor een nieuwe mijlpaal: de wereldbevolking zal in oktober tot zeven miljard mensen gegroeid zijn.

vrijdag 8 juli 2011 15:15
Spread the love

Volgens Babatunde Osotimehin, directeur van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA), is dat cijfer tegelijk een uitdaging en een opportuniteit. “Samen met de jonge generaties kunnen we de toekomst smeden, de rechten voor meisjes en vrouwen verbeteren en de natuurlijke rijkdommen beschermen waar we allemaal van afhangen.”

De snelle bevolkingsgroei is een belangrijke bedreiging voor millenniumdoelstellingen. Zo proberen 215 miljoen vrouwen tevergeefs toegang te krijgen tot kwaliteitsvolle diensten voor reproductieve gezondheid en gezinsplanning.

Volgens Osotimehin moet ook geïnvesteerd worden in de 1,8 miljard adolescenten en jongeren tussen 10 en 24. Ze maken meer dan een kwart van de wereldbevolking uit. 90 procent van de jongeren leeft in ontwikkelingslanden. “Elke adolescent heeft recht op onderwijs, waaronder seksuele voorlichting, en toegang tot gezondheidszorg”, zegt hij.

De landen met de grootste bevolking zijn China (1,3 miljard), India (1,2 miljard), de Verenigde Staten (310,2 miljoen), Indonesië (242,9 miljoen) en Brazilië (201,1 miljoen).

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!