Pro-Palestijnse activisten tegengehouden op verzoek van Israël
Nieuws, Wereld, België, Israël Palestina, Welcome to Palestine-actie, Luchtvaartmaatschappijen -

Pro-Palestijnse activisten tegengehouden op verzoek van Israël

Israël heeft verschillende vliegtuigmaatschappijen verzocht om aan ruim 300 deelnemers van de ‘flytilla’ de toegang tot het vliegtuig te ontzeggen. Als de maatschappijen hier niet aan voldoen, zouden de passagiers op kosten van de maatschappij worden teruggestuurd.

vrijdag 8 juli 2011 11:50
Spread the love

Vrijdag 8 juli begint de Welcome to Palestine-actie, waar ruim 600 mensen zouden aan deelnemen. Tot nu toe hebben Swiss, Lufthansa en Malev (een Hongaarse maatschappij), toegezegd aan het verzoek van Israël te voldoen.

Als gevolg hiervan zijn nu al tientallen Franse deelnemers aan de actie gestrand in Parijs. Op de luchthaven Charles De Gaulle werd daartegen geprotesteerd. De Belgische delegatie is vrijdagmorgen wel kunnen vertrekken vanuit Zaventem naar Tel Aviv. Op het vliegtuig van Tel Aviv werden ze echter opgewacht met een grote politiemacht, die al vele activisten heeft opgepakt. Een van de deelnemers vertelt: ‘Fransen, Belgen, Duitsers, Oostenrijkers, Ieren, Schotten en Amerikanen, we zijn allemaal aangehouden. Maar we weigeren terug te gaan.’

Israël heeft de afgelopen week herhaaldelijk beweerd dat de deelnemers aan de missie relschoppers zijn en voor grote problemen zullen zorgen. De activisten hebben hierop gereageerd dat ze slechts ‘toeristen’ zijn op weg naar Palestina en op geen enkele manier van plan zijn rellen te veroorzaken.

Het is vrijdag precies 7 jaar geleden dat het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde dat de Israëlische muur, die wordt gebouwd op de grens van de Westelijke Jordaanoever, in strijd is met het internationale recht en moet worden afgebroken.

Israël heeft geen gehoor gegeven aan dit vonnis, aangezien het niet bindend is. Met de huidige solidariteitsmissie protesteren de activisten tegen de muur en de Israëlische bezetting en uitbuiting van het Palestijnse volk.

Update:

Een 200-tal internationale actievoerder kregen bij aankomst in Tel Aviv geen toestemming om Israël binnen te gaan. Ze worden vastgehouden in detentiecentra tot ze uitgewezen worden. Onder hen ook 40 Belgen.  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!