Cultuur, De week in muziek, Arsenal -

Luisterpost: de Week in Muziek 08.07

Ook in de muziek kunnen asielzoekers en hun problematiek een gezicht krijgen. Getuige het nakende lot van de Iranese artiest Sohrab en de pogingen van zijn label om hem niet naar Iran terug te laten keren. Verder de eerste podcast van Arsenal, concertnieuws voor het najaar, een belangrijke verschuiving op Boomtown, wat zomermixen en de nieuwste interessante cd’s.

vrijdag 8 juli 2011 21:42
Spread the love

Asielzoekers, ook in muziek

Vorig jaar bracht het Britse kwaliteitslabel Touch ‘A Hidden Place’, van de jonge elektronicamuzikant Sohrab uit Teheran uit. Ondertussen slaagde Sohrab erin om Iran te verlaten en zich in Duitsland te vestigen, maar zijn aanvraag om politiek asiel is daar afgekeurd. Het is dan ook hoogstwaarschijnlijk dat hij naar Iran terug moet keren en daar in de gevangenis zal belanden. Zijn label is nu op zoek naar geld om een hoger beroep te financieren en daarom vroeg het een reeks van remixen door bekende artiesten. De eerste reeks ervan zijn samengevoegd tot één track van een klein half uur lang. Bijdragen zijn er op het eerste deel van onder meer JG Thirlwell (Foetus), Achim Mohne, Johann Johannsson, Leif Elggren en een anonieme artiest. Inmiddels is er al een tweede compilatie verschenen met remixen van Sohrabs werk door Philip Jeck, Philip Marshall en Michael Esposito.

Aangekondigd

Deze week raakte bekend dat het Britse hiphopduo Stereo MCs terugkeert met Emperor’s Nightingale op 29 augustus èn met de opmerking dat de mannen van ‘Connected’ deze keer niet gaan rappen, maar zingen. Veelbelovend klinkt het alvast niet. Ze staan trouwens ook op Feest In Het Park in Oudenaarde.

De modern-klassieke grootheid Steve Reich brengt begin september ook een nieuwe cd uit. De plaat heet WTC 9/11. Op de cd staat naast het stuk van die naam (uitgevoerd door Kronos Quartet) ook ‘Mallet Quartet’ (2009) en ‘Dance Patterns’ (2002), een compositie voor onze eigenste Thierry de Mey’s film Counterphrases of Anne Terese de Keersmaeker’s Choreography.

De nieuwe Girls (het gezelschap uit San Francisco) zal Father, Son, Holy Ghost heten en uitkomen op 12 september. Het is hun derde plaat en tweede langspeler.

Concerten op komst

Boomtown kondigt een afzegging en paar verschuivingen aan. Eleventh Dream Day komt niet. Josh T. Pearson neemt de plek in en de bebaarde Amerikaanse singer-songwriter speelt dus op 19 juli in plaats van het eerder aangekondigde 21 juli. 13&God verschuift op 21 juli naar de stek van Josh T. Pearson. Diezelfde dag wordt Nive Nielsen & The Deer Children aan de affiche toegevoegd.En er is nog meer moois op Boomtown: de Ólafur Arnalds-sessies. De rode draad doorheen de gratis affiche van Boomtown is dit jaar namelijk Ólafur Arnalds, de straffe neoklassieke componist. Speciaal voor het festival brengt de IJslander op drie aansluitende avonden (woensdag 20, donderdag 21 en vrijdag 22 juli) een improvisatieset waarin hij een deel van zijn oeuvre verwerkt. Op vraag van de artiest wordt er uitzonderlijk ook gewerkt met een reservatiesysteem. De toegang is gratis, maar wie zeker wil zijn van een plaats op een van de sessies kan zich best nu inschrijven.

Een ander mooi en nieuw initiatief tijdens de Gentse Feesten is The Musicalia Festival – Roots Acoustic World Sessions in de kapel van het Monasterium PoortAckere. aan de Oude Houtlei en meteen het 8e podium van het Trefpunt. Op het programma onder meer Elly Aerden met Moralia (Wouter Vandenabeele, Florejan Verschueren, Lode Vercampt, Lieven Deroo), Lieven Tavernier, Hans Mortelmans & Groep, Osama Abdulrasol, Ellil (gedichten op muziek van en met Catherine Delasalle) amoRRoma en Le Trio Perdu met o.a. Jokke Schreurs. 

Maar ook na de vakantie is er véél moois te beleven: Ford & Lopatin, makers van één van de synthpopplaten van het jaar, bij voorbeeld, op 13 september in de Gentse Charlatan. Het olijke duo Herman Dune springt op 17 september in de AB rond. Heel andere koek is het schitterende pianospel van Baby Dee die (uit de kring van Antony en David Tibet komende) naar de AB Club afzakt op 18 september.

Eén van de weinige bands met een echte schrijver aan het hoofd is Richmond Fontaine. Op woensdag 28 september speelt deze sublieme band in Trix Antwerpen.

True Widow heeft een al met al fantastisch duistere plaat uit met de ongelooflijke titel As High as the Highest Heavens and from the Center to the Circumference of the Earth. Maar ze komen nu ook naar ons land op 7 oktober in de ABClub. Niet te missen. Op donderdag 13 oktober staan ze ook in de Trix in Antwerpen. Download hier alvast een track.

Op 17 oktober komt het fijne rockgezelschap Yuck (hun titelloze nieuwe plaat is zonder meer groots) naar de ABClub. Zelfde plaats, volgende dag is het tijd voor een van de andere bejubelde bandjes van het jaar: The Vaccines, bekend van de hit ‘Post-Break Up Sex’. Even gemeend en altijd een graag geziene gast: Michael Franti & Spearhead op vrijdag 21 oktober, ook al in de AB.

En ook de Belgen laten de AB niet links liggen. Integendeel: School Is Cool staat er op zondag 30 oktober 2011. White Lies spelen dan weer op vrijdag 25 november in de Lotto Arena in Antwerpen. Eén van de vele bands die nu een ‘echt’ concert komen geven na een festivaloptreden. De business zelf neemt de openluchtfestivals niet ernstig. In de AB staan verder nog The Horrors (net de nieuwe plaat Skying uit en het is een goede) op donderdag, 8 december 2011. Diezelfde dag staat ook een levende legende uit de jaren ’80 op het podium: Grant Hart was de drummer en andere zanger van Hüsker Dü (een trio waarin verder ook Bob ‘Sugar’ Mould zat).

Deze week uit:

Brian Eno and Rick Holland – Drums Between The Bells (stream hier)

The HorrorsSkying (een behoorlijk verrassende plaat van een band in volle ontplooiing)

Simon Fisher TurnerDerek Jarman Super 8 (3 CD’s met soundtrackmuziek bij filmpjes van de Britse cultfilmer. Excellent.)

Yacht – Shangri-La

The SuzukisThe Suzukis (luide rock) 

Chilly Gonzales – The Unspeakable Chilly Gonzales (de eerste orchestrale rapplaat…)

Wakey! Wakey!Almost Everything  (schitterende pianopop met One Tree Hill-connecties)

Memory TapesPlayer Piano (alternatieve Amerikaanse band, sterk jaren-tachtig-achtig.)

Weggevertjes

Erased Tapes geeft een complete plaat weg en het label biedt zowat het beste op het vlak van home listening/ambient/postrock met hier gratis tracks van Olafur Arnalds, Rival Consoles, Nils Frahm, Peter Broderick, Codes In The Clouds, The World’s End Girlfriend…

Arsenal, dat alle grote podia van de zomer aan het veroveren is, heeft nu een eerste podcast uit, met tracks van Arsenal, Crystal Castles, John Maus, Doom, Thom Yorke, Gold Panda…

En nu we toch in de dance zitten, kunnne we u ook nog een plezier doen met een remix van Crystal Fighters door Compuphonic

Robag Wruhme is één van de namen die in de elektronica naar boven kwam dit voorjaar en hij leverde net een mooie podcast met onder meer dEUS in de gelederen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!