Casablanca op 3 juli 2011. Het protest kon plaatsvinden ondanks pogingen van voorstanders van de grondwet om de betoging tegen te houden © Mamfakinch
Nieuws, Afrika, Politiek, Marokko, Grondwet, Referendum, Arabische lente, 20 februari, Mohammed VI, Stampmediax, Makhzen -

Verdeeldheid onder Marokkanen na het referendum

Met een percentage van 98,5 procent voor de nieuwe grondwet, zijn de meningen over de toekomst van de 20 februaribeweging verdeeld. Ook op het internet, de plaats waar de Marokkaanse protestbeweging is geboren.

donderdag 7 juli 2011 11:35
Spread the love

De uitkomst van het referendum van 1 juli over de nieuwe grondwet is een triomf voor koning Mohammed VI. De 20 februaribeweging beantwoordde de uitslag met grote demonstraties op zondag 3 juli. Maar niet iedereen is het eens met het verzet. Op het internet drukken Marokkanen hun mening uit over de nieuwe grondwet en die zijn duidelijk verdeeld.

‘Graduele stappen’

Volgens sommigen kunnen de levensomstandigheden in Marokko enkel via een geleidelijke evolutie verbeteren. Blogger Myrtus, een Nederlandse Marokkaanse in de VS, schrijft op haar blog: “Een democratie installeren van de ene dag op de andere zou de natie kunnen destabiliseren, dus persoonlijk verkies ik een scheiding van de machten in graduele stappen terwijl de samenleving blijft evolueren.”

Ze ziet geen nut in eventuele nieuwe verkiezingen. Zelfs als alle corrupte politici ontslag zouden nemen, vindt het land volgens haar niet van de ene dag op de andere hervormingsgezinde politici.

Confrontatie met realiteit

Volgens Wordsforchange toont het resultaat van het referendum dat de 20 februaribeweging te weinig contact heeft met het grootste deel van de Marokkaanse bevolking: “Deze 98,5 procent laat zien hoe fel de nieuwe Marokkaanse ‘elites’ geïsoleerd zijn in hun virtuele wereld en gesloten kring van mensen die exact op henzelf lijken. Tot het punt waarop zij echt geloofden dat de Marokkaanse massa’s zouden revolteren. Dit referendum is een harde confrontatie met de realiteit.”

Larbi, een trouwe supporter van de 20 februaribeweging, blijft niet bij de pakken zitten: “Dit zou niet mogen leiden tot wanhoop en terugtrekking. Er is geen reden om hoop te verliezen. Er is zeker iets gerezen op 20 februari en een referendum kan dat niet tegenhouden.”

‘Loyaliteit aan de koning’

In een kort interview met Protest in Marokko wijt ‘LeJebly‘ (*), een Marokkaan uit Rabat, de verdeeldheid aan “de propaganda van de staat en zijn oorlog tegen de 20 februaribeweging”.

“De mensen denken dat de koning hun toekomst bepaalt. De grondwet werd gezien als teken van loyaliteit aan de koning en niet als een politiek document op zich. Dat bracht de 20 februaribeweging in diskrediet.”

De toekomst van de koning is volgens hem verzekerd. “Hij zal niet verdwijnen. We hebben hem als symbool nodig. De Spaanse monarchie heeft Franco doorstaan. Die van ons zal de Makhzen moeten doorstaan.”

Op de vraag wat hij denkt over de toekomst van de 20 februaribeweging antwoordt hij: “Dat weet ik niet. Na het protest van de voorbije zondag ben ik zeker dat het een kracht is waarmee je rekening moet houden. De Makhzen-overheid is er bang van, kijk maar naar hoeveel geld ze gebruikt om de beweging te stoppen, en we hebben het maar over ‘een groepje jongeren’.”

(*) De echte naam van LeJebly is gekend bij de auteur. Sinds zijn deelname aan het protest in Marokko reageert hij enkel nog anoniem.

© 2011 – StampMedia/Xios – Hasna Ankal

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op de journalistieke weblog ‘Protest in Marokko‘ op 06/07/2011.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!