Luchtvervuiling tast hersenen aan
Nieuws, Wereld -

Luchtvervuiling tast hersenen aan

BRUSSEL — Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan tot fysieke veranderingen in de hersenen leiden, naast aandoeningen als depressie en leerstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen van de Ohio State University.

donderdag 7 juli 2011 15:03
Spread the love

Langdurige blootstelling aan luchtvervuiling kan tot fysieke veranderingen in de hersenen leiden, naast aandoeningen als depressie en leerstoornissen. Dat blijkt uit onderzoek bij muizen van de Ohio State University.

Eerdere studies toonden al de kwalijke effecten aan van luchtvervuiling op het hart en de longen. Maar dit is de eerste studie die de gevolgen voor de hersenen aantoont, zegt Laura Fonken, doctoraatstudent neurowetenschappen aan de Ohio State University. Fonken publiceerde haar bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Psychiatry.

Depressieve muizen

De onderzoekers stelden twee groepen muizen tien maanden lang – ongeveer de helft van hun leven – zes uur per dag bloot aan respectievelijk gefilterde of vervuilde lucht. De vervuilde lucht bevatte roet en fijn stof zoals in stedelijke omgeving door industrie en transport. Na de tien maanden werden de twee groepen dieren onderworpen aan geheugen- en leertests.

De muizen werden in het midden van een fel verlichte ruimte geplaatst en kregen twee minuten om de uitgang te vinden. Ze werden daarvoor vijf dagen getraind. Uit de oefening bleek duidelijk dat de muizen die blootgesteld waren aan vervuiling meer tijd nodig hadden om de uitgang te leren vinden en zich later minder goed konden herinneren waar die uitgang zich bevond. Uit andere tests bleek dat de blootgestelde dieren meer tekenen van depressie vertoonden en angstiger waren.

Hippocampus

Vervolgens gingen de wetenschappers op zoek naar de oorzaken van die gedragsveranderingen. Ze vonden daarbij een invloed op de hippocampus, een belangrijk orgaan voor leercapaciteiten, geheugen en depressie. Bij dissectie bleek dat de hippocampus in de blootgestelde muizen duidelijk fysieke veranderingen had ondergaan door de blootstelling.

“Het onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling zichtbare, negatieve effecten kan hebben op de hersenen, die leiden tot een heel gamma gezondheidsproblemen,” zegt Fonken. “Dit kan belangrijke en zorgwekkende consequenties hebben voor mensen die leven en werken in vervuilde gebieden overal ter wereld.”

take down
the paywall
steun ons nu!