Samenleving, Brussel, Lokaal, Stampmedia, Brussel, Couchsurfing -

Couchsurfers organiseren activiteitenweek in Brussel

BRUSSEL - Wilde je al lang Brussel ontdekken? Dan kom je van 8 tot 13 juli aan je trekken. Heel wat couchsurfers stellen hun huis ter beschikking voor een gratis overnachting en leiden je zelfs rond in de stad.

donderdag 7 juli 2011 16:10
Spread the love

Wat, waar, wanneer

Van 8 tot 13 juli organiseren couchsurfers voor de derde keer in Brussel een brede waaier aan activiteiten: van party’s, zangavonden, quizzen en barbecues tot cultuuruitstapjes, stadswandelingen, kookworkshops en ceramiek.

Geen hotelverblijf

Inschrijven voor couchsurfing kan via de website van Couchsurfing, waar gasten zich voorstellen en gastheren en -vrouwen een slaapplaats aanbieden.

In tegenstelling met een hotelverblijf maken de reizigers bij couchsurfing kennis met de plaatselijke cultuur. Niet alleen de toeristische wijken komen aan bod. Geïnteresseerden krijgen ook een rondleiding in de Marollen.

Meer dan commercieel toerisme

Dirk leidt met een tiental enthousiaste vrijwilligers de week in goede banen. “Iedereen neemt enkele activiteiten op zich”, vertelt hij.

“Ikzelf organiseer de barbecue en de ‘Parliament Tour’. België is het enige land met elf miljoen inwoners en zes regeringen. Tijdens de wandeling probeer ik haarfijn uit te leggen hoe de vork in de steel zit.”

Taal- en cultuurrijkdom

Wat Dirk aanspreekt, is het gevarieerde publiek. “Jonge studenten, veertigers met een stukgelopen relatie, ik kom ze allemaal tegen. Heel wat koppels ontstaan spontaan op de sofa. Mensen komen onverwachts hierheen en van het een komt het ander. De meesten zijn heel open en willen mensen leren kennen met verschillende achtergronden. Als ze zes maanden blijven, verken je samen de stad en bouw je een hechte band op, wat het afscheid moeilijk maakt.”

De eerste stap

Dirk hoorde via een vriendin over couchsurfing: “Ze werkte in Parijs en deed aan couchsurfing tot ze een flat vond. Toen ben ik zelf beginnen surfen op de site.”

Steven Loyens (38) ontdekte couchsurfing dan weer via een videoclip van een popster: “Ze deed aan couchsurfing en dat sprak mij aan om mijn taalkennis bij te spijkeren. Nu stel ik tien bedden ter beschikking.”

Geven en nemen

Couchsurfing is geen inbreuk op de privacy. “Je bepaalt zelf wanneer je je huis ter beschikking stelt”, zegt Dirk.

“Soms vormt de taal een barrière, maar verder niets.” Ook Loyens heeft geen klachten: “Ik maakte een klein huisreglement op. Zo weet iedereen waaraan en waaraf.”

De selectie

Beide couchsurfers selecteren mensen op basis van hun webprofiel. “De manier waarop ze mailen, vertelt al veel”, meent Dirk.

“Couchsurfing controleert de berichten”, voegt Loyens toe. “Als ik meer wil weten, stel ik altijd extra vragen. Bovendien spreek ik nooit direct thuis af, maar altijd eerst op mijn werk of aan het station, wat een gevoel van veiligheid geeft.”

Internationale voordeeltjes

Couchsurfing gebeurt op vrijwillige basis. “Maar in ruil voor een slaapplaats trakteren mijn gasten mij op een pint of koken ze voor mij”, vertelt Dirk. “Hongaarse soep, Litouwse hapjes, het heeft mij allemaal erg gesmaakt.”

“Eén van de gasten bedankt mij zelfs met een tatoeage”, zegt Loyens. “Couchsurfing is meer dan een gratis overnachting. Het draait vooral om leuke momenten samen: een glas drinken en een gezellige babbel.”

© 2011 – StampMedia – Ellen Kil

take down
the paywall
steun ons nu!