Nieuws, Politiek, België, Gaza, Gaza Freedom Flotilla -

Belgische delegatie van Freedom Flotilla vast op Canadees schip Tahrir

Het Canadese schip ‘Tahrir’ van de Freedom Flotilla is maandagnamiddag tegengehouden toen het probeerde uit de haven van Kreta te varen. Ze waren ongeveer 20 kilometer op zee toen de autoriteiten ze dwongen terug te keren. Op dit moment staat de boot weer in de haven van Kreta en zijn er drie bemanningsleden opgepakt. De rest van de ploeg zit vast op het schip zonder elektriciteit.

dinsdag 5 juli 2011 14:11
Spread the love

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Freedom Flotilla II  Gaza zal bereiken. Na de sabotage van de Zweedse boot ‘Juliano’ en het Ierse schip MV Saoirse’.  Kwam er een klacht tegen het Amerikaanse schip ‘Audacity of Hope’ en de arrestatie van de kapitein ervan. 

Sinds maandag wordt nu ook het Canadese schip, waarop onder andere de Belgische delegatie meevaart, tegengehouden na een poging om uit te varen. We spraken met één van de Belgische deelnemers dokter Guido Gorissen.

“We staan terug in de haven van Kreta. De Griekse autoriteiten proberen nu te achterhalen wie het schip bestuurd heeft tijdens de ontsnappingspoging, maar de bemanning doet er alles aan om dit te voorkomen. We stappen allemaal naar voren als kapitein,” vertelt Guido Gorissen.

“De consequenties voor de bemanning zijn nog onzeker. Op dit moment zullen ze worden gearresteerd als ze het schip verlaten. De eigenares van het schip is al opgepakt voor het illegaal uitvaren. Twee andere leden zijn opgepakt voor het hinderen van de autoriteiten toen deze probeerden het schip terug te doen keren.”

“De Tahrir heeft lichte schade geleden maar deze is herstelbaar. De prioriteit ligt nu bij het onderhandelen voor elektriciteit. De sfeer aan boord is goed, aldus Gorissen. Er heerst een grote solidariteit en optimisme ondanks de tegenslag. We hebben dan ook samen besloten om te blijven.”

Volgens Guido Gorissen zijn er berichten dat het Franse schip van de vloot vandaag is uitgevaren richting Gaza, maar het is onzeker of zij alleen zullen doorvaren. “Het gaat om een klein schip met slechts acht bemanningsleden. De rest van de vloot ligt vooralsnog vast, het is onzeker wanneer er een nieuwe poging om uit te varen ondernomen zal worden. Een team advocaten is bezig met onderhandelingen met de Griekse autoriteiten,” aldus Guido Gorissen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!