Verslag, Nieuws, Afrika, Egypte -

Partijen schieten als paddenstoelen uit de grond in Egypte

Politieke partijen schieten als paddenstoelen uit de grond in Egypte. Dat is een gevolg van de Arabische lente en de daaruit volgende liberalisering van het politieke proces. De meeste nieuwkomers zullen het maar enkele jaren volhouden, zeggen experts.

zondag 3 juli 2011 22:40
Spread the love

De laatste vijf maanden zijn vier nieuwe politieke partijen officieel van start gegaan. Zestien andere partijen zitten in de pijpleiding. Het gaat zowel om seculiere als religieus geïnspireerde partijen.

“Elk land dat een volksrevolutie achter de rug heeft, krijgt met een overvloed aan nieuwe partijen te maken. Het is een teken van politieke gezondheid”, zegt Amr Hashim Rabie, expert politieke zaken in het Al-Ahram-centrum voor Politieke en Strategische Studies in Cairo.

Moebaraks partij

Voormalig president Hosni Moebarak werd op 11 februari aan de deur gezet. Een week later verscheen Wasat  (Centrum) als eerste nieuwe partij. Wasat, een afscheuring van de Moslimbroederschap, met gematigde islamisten, had vijftien jaar tevergeefs gepoogd een officiële erkenning als politieke partij te krijgen. Nu kon het wel dankzij een beslissing van de Hoge Administratieve Rechtbank.

Eind maart vaardigde de Opperste Raad van de Strijdkrachten, dat het land tijdelijk bestuurt, een wet uit die de oprichting van politieke partijen regelde. De wet maakte een eind aan dertig alleenheerschappij van Moebaraks Nationale Democratische Partij (NDP), die nu ontbonden is.

De nieuwe wet voorzag in de oprichting van een toezichtscomité van toprechters. Nieuwe partijen moeten minstens vijfduizend stichtende leden tellen in minstens tien van de 26 provincies. Partijen die alleen op religie zijn gebaseerd, kunnen niet.

Invloedrijke Moslimbroederschap

Onder Moebarak was de oprichting van nieuwe partijen zo goed als onmogelijk. “Officiële oppositiepartijen zoals Wafd en Tagammu waren op de eerste plaats verlengstukken van Moebaraks NDP”, zegt Rabie. Onder Moebarak dienden de zogeheten oppositiepartijen, die helemaal geen steun genoten bij de bevolking, alleen maar om het heersende regime legitimiteit te verlenen. De nieuwe partijen van na de revolutie zullen echter hun respectievelijke kiespubliek dienen.”

De eerste partij die het nieuwe toezichtscomité erkende, was de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid. De partij van de invloedrijke Moslimbroederschap werd op 7 juni gelanceerd. Er wordt algemeen verwacht dat die een belangrijke rol zal spelen in de volgende Egyptische regering.

Activisten van de revolutie

Andere erkende partijen zijn Nour (Licht) van de ultraconservatieve salafistische beweging en het links georiënteerde Al-Adl (Rechtvaardigheid), dat hoofdzakelijk uit jonge activisten van de revolutie bestaat.

Sommige waarnemers vrezen dat het grote aantal nieuwe partijen de zo al overweldigde Egyptenaren in verwarring zal brengen. Ten onrechte, zegt Rabie. “De meeste nieuwe partijen zullen er in de stembus snel uit vliegen. De komende vijf jaar zullen slechts drie of vier partijen zich kunnen opwerpen als krachten waarmee rekening moet worden gehouden.”

take down
the paywall
steun ons nu!