Verslag, Nieuws, Afrika, Cuba -

Havana opent deur naar verkoop van auto’s en huizen

De Cubaanse regering heeft een begin gemaakt met de versoepeling die Cubanen hun auto of huis laat verkopen. Dat heeft de staatskrant Granma gemeld. Het gaat om een van de grote hervormingen waarvoor de Communistische Partij deze lente het licht op groen zette.

zondag 3 juli 2011 20:31
Spread the love

De ministerraad onder leiding van president Raúl Castro heeft in zijn vergadering van juni de versoepeling goedgekeurd, schreef Granma in haar editie van vrijdag.

In het huidige systeem kunnen Cubanen wel auto’s en woningen bezitten, maar kunnen ze die enkel verkopen aan de staat. Door een chaos van beperkingen en formaliteiten is verkoop tussen particulieren niet mogelijk.

Volgens de bron die Granma citeert, zal de nieuwe regeling nog voor het einde van dit jaar op punt staan. Zodra dat het geval is zullen Cubanen een auto of huis kunnen kopen van elkaar, en van ook van buitenlanders die in Cuba wonen.

Voor wat de eigendomsoverdracht van huizen betreft, biedt de beslissing een antwoord op de huisvestingsproblemen op het Caraïbische eiland met 11,2 miljoen inwoners, waar naar schatting een tekort bestaat van 600.000 woningen. Het is een van de meest prangende sociale kwesties in Cuba. De geregelde doortocht van orkanen verergert het probleem.

De Communistische Partij van Cuba (PCC) keurde in april een hele reeks economische hervormingen goed. Een andere belangrijke hervorming is de gevoelige versoepeling van de zelfstandige arbeid. Die is nodig omdat de Cubaanse regering massaal overheidsbanen gaat schrappen.

take down
the paywall
steun ons nu!