Verslag, Nieuws, Wereld, Samenleving -

VN-Vrouwen geraakt maar niet aan geld

Toen de VN in januari een vrouwenagentschap lanceerden, stelde secretaris-generaal Ban Ki-moon een jaarbudget van 500 miljoen dollar (345 miljoen euro) voorop. Bijna zes maanden later blijkt de financiering van VN-Vrouwen (UNW) zeer moeizaam te verlopen.

vrijdag 1 juli 2011 14:39
Spread the love

Na een half jaar is een bedrag ergens tussen 80 en 126 miljoen dollar (tussen 55 en 87 miljoen euro) bijeengebracht. “Dat staat niet in verhouding tot de aspiraties en ambitie van VN-Vrouwen”, zei de Indiase VN-ambassadeur Hardeep Singh Puri deze week tijdens de eerste reguliere vergadering van UNW . “We mogen niet vergeten dat de activiteiten die in het strategisch plan staan opgesomd, middelen nodig hebben.”

Het strategisch plan vergt een financiering van bijna 1,2 miljard dollar (826 miljoen euro) in 2011-13.

“Als we er willen voor zorgen dat VN-Vrouwen voor actie staat, dan moet de donorgemeenschap genereuze bijdragen doen aan VN-Vrouwen”, zei Puri.

Misogyne landen

Volgens Stephen Lewis, voormalig adjunct-directeur van het VN-kinderfonds Unicef en een van de grootste pleitbezorgers van VN-Vrouwen, ligt het tot nog toe verzamelde bedrag “hopeloos, pathetisch onder wat nodig is en verwacht was.” “Ik hoor nu dat VN-Vrouwen zijn doelstelling verlaagd heeft tot 250 miljoen dollar (172 miljoen euro). Dat is grotesk, het is nauwelijks meer dan het cumulatieve totaal van de vier kleine entiteiten die in VN-Vrouwen zijn opgegaan.”

Lewis zegt dat de aanvankelijke doelstelling 500 miljoen dollar al “belachelijk laag” was. Niet-gouvernementele organisaties hadden een budget van 1 miljard dollar vooropgesteld, en ook dat was “nauwelijks genoeg”.

“Momenteel wordt VN-Vrouwen bij zijn geboorte gewurgd door een coalitie van de rijken”, zegt Lewis. “Alle misogyne landen, van Pakistan tot Soedan, moeten nu zeker in hun vuistje lachen. Ze hebben VN-Vrouwen nooit gewild en nu doen de westerse donoren het vuile werk voor hen.”

take down
the paywall
steun ons nu!