Verslag, Economie, Samenleving -

Mensenrechtenactivisten nemen Western Union onder vuur

Mensenrechtenactivisten zeggen dat Western Union in Mexico gebruikt wordt voor de betaling van losgeld voor ontvoerde migranten. Ze vragen daarom dat de Amerikaanse multinational en de Mexicaanse overheid nauwer toezien op dit soort financiële transacties.

vrijdag 1 juli 2011 15:17
Spread the love

“Er is geen andere manier om het losgeld te innen dan via Western Union, door zijn aanwezigheid in de gemeenschappen”, zegt de Mexicaanse priester Luis Nieto, voorvechter van migrantenrechten en stichter van de ngo Nuestros Lazos de Sangre. Hij heeft een databank gemaakt met gegevens van Salvadoranen en Hondurezen die op Mexicaans grondgebied verdwenen zijn.

20.000 ontvoeringen

Jaarlijks trekken 500.000 mensen uit Latijns-Amerika via Mexico naar de Verenigde Staten, zeggen ngo’s en experts. Talrijk zijn de berichten over misbruik en geweld, zowel door politie als misdaadorganisaties.

Vorig jaar is het aantal ontvoeringen van migranten zonder papieren de hoogte in geschoten. De Nationale Mensenrechtencommissie, een autonome overheidsorganisatie, telde er 20.000. Doorgaans schommelt het losgeld tussen 1500 en 5000 dollar (1000 tot 3400 euro).

In augustus werden 72 migranten dood aangetroffen in de oostelijke deelstaat Tamaulipas, geëxecuteerd door de Zeta’s, een notoire misdaadbende. In december werden veertig migranten ontvoerd in de zuidelijke deelstaat Oaxaca, nog steeds ontbreekt elk spoor. Vorige week werd in de zuidoostelijke deelstaat Veracruz een groep van minstens tachtig migranten ontvoerd, ook zij blijven spoorloos.

Klachten tegen Western Union

“We hebben klachten ontvangen tegen Western Union, die aangeven dat ze betrokken zijn bij transfers voor de handel in migranten”, zegt Joshua Hoyt, directeur van de Amerikaanse migrantenrechtenorganisatie Illinois Coalition for Immigrant and Refugee Rights (ICIRR). “Het bedrijf is heel gevoelig voor dit soort thema’s. Daarom zal het verzoek in beide landen om zijn betrokkenheid in dit soort misdaden te onderzoeken hen erg raken.”

De ICIRR kwam in aanvaring met Western Union nadat beslag was gelegd op minstens 17 miljoen dollar (11 miljoen euro) die tussen Mexico en de VS was getransfereerd, geld waarvan het vermoeden bestond dat het met mensenhandel te maken had. In februari 2010 bereikte het gerecht in de Amerikaanse staat Arizona een akkoord met het bedrijf over deze operaties. Western Union verbond zich ertoe 94 miljoen dollar (64 miljoen euro) te betalen aan Arizona.

De Amerikaanse justitie was in 2002 alle geldtransacties van meer dan 750 dollar (516 euro) beginnen onderzoeken. Begin dit jaar overhandigden de VS de resultaten van dit onderzoek aan de Mexicaanse overheid, met de namen, datums en bedragen van het losgeld dat door familieleden van de slachtoffers was betaald en de plaatsen waar het was opgehaald.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!