Smelten van goud in Zuid-Afrika (foto: UN)
Nieuws, Afrika, Economie, Vakbonden, Zuid-Afrika, Ratingbureaus, Schadevergoedingen, Mijnwerkers, Silicose, Mijnbedrijven, Gezondheidsrechtspraak -

Ratingbureau S&P volgt sillicose-processen in Zuid-Afrika

Het ratingbureau Standard & Poor's wacht af hoe hoog de schadeclaims tegen Zuid-Afrikaanse mijnbedrijven zullen oplopen. Mijnwerkers die lijden aan silicose mogen daar sinds maart een schadevergoeding van hun (vroegere) werkgever eisen. Als S&P vindt dat de zaken uit de hand lopen, kan het de financiële markten in actie laten schieten, zoals dat nu tegen landen met zware schulden gebeurt.

donderdag 30 juni 2011 12:30
Spread the love

Zuid-Afrikaanse mijnwerkers met stoflong (of sillicose) kregen na een jarenlang gevecht gelijk van het gerecht: ze mogen voortaan een schadevergoeding eisen van het bedrijf waar ze deze zware longaandoening (voor velen een doodvonnis) hebben opgelopen.

De uitspraak is een belangrijke overwinning voor de vakbeweging in Zuid-Afrika. De mijnindustrie verwacht dat de eisen van schadevergoeding in de miljoenen zullen lopen. Maar dat de opening in de wetgeving de mijnbedrijven pijn zal doen, dat is volgens het ratingbureau Standard & Poor’s nog geen uitgemaakte zaak.

S&P zegt dat de eisers toch nog voor de rechtbank zullen moeten aantonen dat hun (vroegere) werkgever verantwoordelijk is voor het feit dat ze silicose kregen. Ergens in 2012 weten we meer, aldus S&P.

Het bureau ligt op vinkenslag. Dat feit alleen zou van invloed kunnen zijn op de verdere gezondheidsrechtspraak in Zuid-Afrika. Want de afgelopen maanden is overvloedig gebleken hoe machtig de toonaangevende ratingbureaus, zoals S&P, Moody’s en Fitch zijn.

Het waren deze bureaus die de kredietwaardigheid van landen met zware schulden, zoals Griekenland en Portugal, in de grond boorden. Met hun slechte beoordeling hebben ze de rente- en dus de schuldenlast voor deze landen alleen maar zwaarder gemaakt.

De lange arm van S&P kan landen doen kelderen. Wat moeten de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers dan afleiden uit het feit dat Standard & Poor’s nu de sillicose-processen volgt?

take down
the paywall
steun ons nu!