Verslag, Nieuws, Europa, Economie -

Europese commissie gaat voor financiële transactietaks

De Europese commissie stelt nu zelf voor om een financiële transactietaks in te voeren in het kader van de financiering van de EU-begroting voor 2014-2020. Voor de NGO's en sociale organisaties die sinds lang campagne voeren voor die taks is dat een doorbraak.

donderdag 30 juni 2011 17:55
Spread the love

De Europese Commissie heeft op woensdag 29 juni aangekondigd dat ze een financiële transactietaks (FFT) wil invoeren om haar budget voor 2014-2020 te financieren. Ze deed dat officieel, in het Europees parlement.

Daarmee erkent de Commissie dat zo’n taks én technisch haalbaar én ook wenselijk is.

“Dit is een echt keerpunt”, zegt Rudy De Meyer van 11.11.11. “De Europese commissie heeft zich veel te lang tegen de financiële transactietaks verzet. Daardoor werden eigenlijk historische kansen gemist. We willen dan ook dat de taks niet in 2018 wordt ingevoerd, maar veel sneller. Liever vandaag dan morgen of overmorgen.”

Katrien Vervoort van Oxfam-Solidariteit stelt: “Deze taks kan een belangrijk instrument worden voor het mobiliseren van extra middelen en voor het temperen van financiële speculatie. Maar we zijn amper halfweg. Een FTT is voor ons pas een goede maatregel als de belasting gebruikt wordt om sociaal beleid te voeren, om extra middelen te mobiliseren voor ontwikkeling, en voor de strijd tegen de klimaatverandering.” 

Eric Goeman van Attac Vlaanderen wil dat deze taks gebruikt wordt voor een sociaal beleid in Noord en Zuid: “De financiële transactietaks kan een belangrijk instrument worden. Maar dan moet die gebruikt worden in een kader van een sociaal beleid van Europa, binnen de Unie en internationaal. Dat is een ander beleid dan de sociale afbraakpolitiek die nu in landen als Griekenland wordt gevoerd.”

take down
the paywall
steun ons nu!