Interview, Nieuws, Europa, Politiek, Griekenland, Eurozone, Besparingsplannen, Trojka, Sociaaldemocraten, Syntagmaplein, Grieks parlement, 48-urenstaking, Regering-Papandreou -

Keurt Griekse parlement Middellangetermijnplan goed?

Woensdagmiddag stemt het Griekse parlement over het nieuwe besparingsplan. De troika (Europese Commissie, Europese Centrale Bank en IMF) koppelt de volgende schijf leningen aan de Griekse overheid aan de goedkeuring van dit drastische besparings- en privatiseringsplan. Op de eerste dag van de 48-urenstaking spraken we met enkele betogers in de straten van Athene.

woensdag 29 juni 2011 12:10
Spread the love

Vasilyos is leerkracht. Ik praat met hem op het Syntagmaplein na het concert.

“De bevolking wil niet betalen voor de crisis die door buitenlandse banken en een corrupte regering veroorzaakt werd. Maar zelfs als we de schuld van de regering zouden willen afbetalen, hebben we geen geld om dat te doen. Mijn loon werd in 2010 al verlaagd. Ik ben 20 jaar leerkracht, werk hard en verdien 1.200 euro. Ik kan niet meer inleveren.”

“De mensen met geld vluchten naar Cyprus, de Kaaimaneilanden of Zwitserland. De sociale ongelijkheid is groot. Twee of drie Grieken zitten zelfs in de Forbes top-100 van rijkste mensen ter wereld. Vandaag worden de armen beroofd van wat hen nog rest, terwijl de rijken rijker worden.”

“Er werden dinsdag veel chemicaliën gebruikt tegen de mensen op Syntagma. Ze willen de mensen bang maken. Maar als we doorgaan met betogen en talrijk opdagen, zal de regering vallen. Veel vrienden die anders niet gaan betogen, zullen hier morgen zijn omdat ze de ernst van de situatie inzien.”

Lambros is militant van het antikapitalistische partijkartel Antarsya. Hij bracht de voorbije weken een groot deel van zijn vrijetijd door op het Syntagmaplein.

“Aanvankelijk waren veel indignados niet uitgesproken links. Zo stemden velen op de sociaaldemocraten. Maar door volksvergaderingen te houden, door over politiek te praten, hebben ze linkse antikapitalistische standpunten ontwikkeld. Het Syntagmaplein bewijst dat ideeën krachtig zijn.”

“Er hangt een spandoek op het Syntagmaplein met de slogan: ‘kapitalisme is het tegengestelde van democratie’. Het kapitalisme depolitiseert de mensen. Linkse ideeën maken mensen wakker, brengen ze in beweging.”

“De media hebben een belangrijke invloed op de geesten van mensen. Ze worden gecontroleerd door de economisch machtigen en dragen bij aan de depolitisering van de bevolking.”

“Wanneer mensen samenkomen op de pleinen om aan politiek te doen, werkt dit in slaap wiegen echter niet langer. De schaal waarop mensen vandaag een politiek bewustzijn creëren en in beweging komen, is ongezien.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!